Kava ali čaj?

  • TK
  • petek, 10. december 2021
Pitje kave zmanjša verjetnost za nastanek žolčnih kamnov, saj pomaga tekočini pri premikanju skozi žolčevod ter preprečuje, da bi se holesterol kristaliziral v žolčne kamne.
Pitje kave zmanjša verjetnost za nastanek žolčnih kamnov, saj pomaga tekočini pri premikanju skozi žolčevod ter preprečuje, da bi se holesterol kristaliziral v žolčne kamne. (Foto: Shutterstock)

Ste v dilemi, ali je bolj zdravo piti kavo ali čaj? Ni potrebe. Obe svetovno popularni pijači imata številne dobrodejne lastnosti za naše zdravje. Preberite, katere potrjuje tudi znanost.

Prosti radikali: te kemikalije lahko poškodujejo naše celice, kar lahko vodi v bolezen. Naše telo jih ustvarja med tem, ko pretvarja hrano v energijo ali ob tem, ko naša koža sprejema sončne žarke, v telo pa jih vnesemo tudi z določeno hrano ali pijačo. Čaj in kava se oba borita proti njim – z antioksidanti.

Parkinsonova bolezen: obe pijači naj bi pomagali v borbi proti tej bolezni, ki napada živčne celice v možganih – nekatere študije pravijo, da naj bi kofein zmanjševal simptome bolezni v začetni fazi, spet druge pa, da pitje čaja in kave pomaga ščititi naše možgane, torej delujeta preventivno.

Srčne bolezni:
še nedolgo nazaj je veljalo, da je za zaščito našega ožilja bolje zmanjšati količino kofeina, danes pa nekatere raziskave govorijo, da velja ravno nasprotno – v neki študiju so denimo odkrili, da so ljudje, ki so spili 3 do 5 skodelic kave na dan, imeli manjšo verjetnost, da bi se jim nabiral kalcij v žilah, ki dovajajo kri v srce, kar pomeni tudi nižjo verjetnost za srčne bolezni.

Bolezni jeter: to je še en organ, ki mu prija skodelica kave. 3 ali več skodelic kave zmanjšuje tudi tveganje za kronično bolezen jeter, cirozo in raka jeter. Kava ima več kot 100 kemičnih spojin, znanstveniki pa še kar odkrivajo vse njihove dobrodejne lastnosti – kako delujejo skupaj, da pomagajo tudi našim jetrom.

Možganska kap: tudi čaj in kava zmanjšujeta tveganje za možgansko kap, saj naj bi kofein pomagal pri vnetjih in uravnavi krvnega sladkorja. Pitje črnega čaja je povezano tudi z zniževanjem visokega krvnega pritiska, kar tudi zmanjšuje tveganje za nastanek možganske kapi.

Rak: čaj in kava naj bi pomagala preprečevati raka dojk in prostate, vse vrste čaja pa varujejo tudi pred rakom jajčnikov in prebavil. Znanstveniki so prepričani, da so pri tem ključni polifenoli v čaju.

Alzheimerjeva bolezen:
antioksidanti v kavi ščitijo naše nevrone, zeleni čaj pa pomaga preprečevati strdke beljakovin, ki naj bi imele pomembno vlogo pri vzroku za bolezen, zato obe pijači delujeta preventivno.

Žolčni kamni: pitje kave zmanjša verjetnost za nastanek žolčnih kamnov, saj pomaga tekočini pri premikanju skozi žolčevod ter preprečuje, da bi se holesterol kristaliziral v žolčne kamne.

Uravnavanje telesne teže:
če pijete nizkokalorična čaj in kavo (ter pri tem pazite na sladkor in smetano oziroma mleko), boste lažje izgubili težo.

Kljub temu da imata obe pijači številne koristne učinke, še vedno ne smemo pretiravati s količino, saj lahko ob preveliki dozi kofein deluje slabo – povzroči tesnobo ali razdraženost ter krni naš spanec. Prevelike količine lahko tudi preprečujejo absorpcijo kalcija v telesu, kar lahko vodi v osteoporozo.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki