Cimet za boljše učenje


Blagodejen učinek cimeta so v raziskavi potrdili – cimet je vplival na povečanje ravni CREB in znižanje GABRA5 pri miših, ki so v raziskavi izkazale slabšo sposobnost učenja.
Blagodejen učinek cimeta so v raziskavi potrdili – cimet je vplival na povečanje ravni CREB in znižanje GABRA5 pri miših, ki so v raziskavi izkazale slabšo sposobnost učenja. (Foto: Shutterstock)

Znano je, da se nekateri učijo lažje in hitreje kot drugi, pri tem pa ima pomembno vlogo hipokampus. Tisti s slabšo sposobnostjo učenja imajo namreč nižjo raven beljakovine CREB ter višjo raven beljakovine GABRA5 v tem delu možganov.

Zato so v novi raziskavi na miših proučevali, ali lahko cimet vpliva na ravni omenjenih beljakovin ter tako izboljša spomin in sposobnost učenja. Cimet so proučevali zato, ker se nekatere spojine iz te začimbe v organizmu spreminjajo v natrijev benzoat, ki ga uporabljajo pri zdravljenju možganskih poškodb.

Blagodejen učinek cimeta so v raziskavi potrdili – cimet je vplival na povečanje ravni CREB in znižanje GABRA5 pri miših, ki so v raziskavi izkazale slabšo sposobnost učenja. Te so pokazale znaten napredek po mesecu dni uživanja cimeta pri navigiranju v posebej zasnovanem labirintu, po drugi strani pa pri miših z začetno dobrimi sposobnostmi učenja niso opazili izboljšanja. Če se podobni rezultati pokažejo tudi pri ljudeh, to pomeni dobre novice za vse, ki se slabše in težje učijo.
Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki