Zakaj nas srbi?

  • TK
  • petek, 21. avgust 2020
Zadnji vzrok za srbenje, na katerega bi pomislili, je tudi najpogostejši, in to je genetika.
Zadnji vzrok za srbenje, na katerega bi pomislili, je tudi najpogostejši, in to je genetika. (Foto: Shutterstock)

Srbenje lahko kaže na težave v organizmu, včasih pa je pokazatelj delovanja imunskega sistema in je lahko del obrambnega mehanizma.

Zadnji vzrok za srbenje, na katerega bi pomislili, je tudi najpogostejši, in to je genetika. Možnost za izpuščaj in srbenje kože je namreč odvisna od količine kolagena, ki ga imamo v koži, ta pa je odvisna od posameznikove genske predispozicije. Prvo, na kar strokovnjaki pomislijo, ko nas zasrbi določen del telesa, je pik žuželke ali pajka, saj se na prizadetem mestu v tem primeru srbenje pojavi kot telesni obrambni mehanizem. S popraskanjem spodbudimo pretok krvi in s tem večji priliv obrambnih celic v krvi na to mesto.

Pri mnogih ljudeh se v stresnih situacijah pojavlja srbenje, ki ni nujno lokalizirano na enem mestu, temveč se lahko pojavlja po celem telesu. V tem primeru je srbenje psihološko povzročeno in se zmanjšuje ali povečuje glede na raven stresa. Srbi nas tudi suha koža, kar je bolj izraženo v hladnih, zimskih mesecih, čeprav je lahko tudi posledica izjemno visokih temperatur, ko je kožo potrebno bolj vlažiti.

Koža je podvržena tudi različnim alergijskim reakcijam in srbenje je lahko posledica reakcije zaradi različnih kemikalij iz kozmetičnih preparatov, sestave oblačil, ki jih nosimo, ter hrane, ki jo uživamo in na katero smo morda alergični. Prav tako je srbenje reakcija na različne bolezni, med katerimi so luskavica ali dermatitis, veliko resnejši vzroki pa so bolezni notranjih organov, jeter, ledvic in ščitnice.

Če srbenje traja dlje kot dva tedna, vsekakor obiščite zdravnika, ki bo odkril pravi vzrok in vam, če bo potrebno, predpisal pravo terapijo.