Predavanje: Kako po ločitvi zaživeti znova

  • ponedeljek, 03. april 2017
(Foto: Shutterstock)

Sreda, 12. aprila 2017, od 18. do 20.30 ure

Ločitev je življenjska preizkušnja, ki globoko poseže v življenja vseh vpletenih. Gre za zapleten psihološki in socialni proces, ki vzbudi veliko neprijetnih čutenj, stresa, sprememb in novosti. Zato se je ob tako težki izkušnji smiselno vsaj za trenutek ustaviti in razmisliti, kje sem, kdo sem in kam grem.

Razpad partnerske zveze in družine v življenje posameznika prinese nove vloge, drugačna pričakovanja in spremenjene zahteve. Treba je postaviti nova pravila.

Posameznik se sprašuje, kaj je prav in kaj narobe. Ali so njegova čutenja normalna? So njegova ravnanja pravilna? V njem se sproži plaz novih čustev, za katera včasih ne ve izvora, in lahko se zdi, kot da je ločitev prebudila tudi spomin na otroštvo.

V tem času se sproži proces prilagajanja na nove življenjske razmere, ki pa so na začetku zelo boleče. Spremenijo se vedenjski odzivi, spremeni se odnos z do pred kratkim pomembno osebo, pomembna prepričanja dobijo nov pomen …

Ostajajo pa otroci, ki morajo poleg ranjene mame in očeta preživeti. Kako?

Prav otroci so v času ločitve staršev zelo ranljivi in v globoki stiski. Kako se otroci ob razhodu počutijo, kaj od staršev najbolj potrebujejo in kako jim pomagati na poti okrevanja, se pogosto sprašujejo starši, sorodniki in drugi bližnji. Prav z razumevanjem otrokove stiske ter s svojo rahločutno in odgovorno držo lahko otroku najbolje pomagajo pluti mimo ločitvenih čeri naprej v mirno morje.

Da bi sebi in otroku lahko podarili dostojnejše življenje tudi po ločitvi, se bomo na predavanju dotaknili ranljivosti posameznika, ki v novem življenjskem položaju preboleva razpad partnerskega odnosa, od njega pa se pričakuje, da je odlična mama, odličen oče. Otrok pa od svojih staršev potrebuje le to, da sta dovolj dobra starša in da po ločitvi okrevata. Ko okrevata starša, lahko otrok neobremenjeno zadiha.

Predavanje bodo vodile tri zakonske in družinske terapevtke, ki snov črpajo iz življenjskih izkušenj, strokovnega dela in pridobljenega znanja. Prikazale bodo primere dobre prakse in osvetlile čustveno dinamiko, ko okrevanje po ločitvi ni dokončno – tako pri odraslih kot pri otrocih.

Sestavljeno bo iz treh delov:


1. del: Milena Svetlin: Doživljanje procesa partnerske ločitve
2. del: Valentina Slanšek: Posledice nedokončanega okrevanja po ločitvi v praksi
3. del: Alenka Lanz: Okrevanje otrok po ločitvi staršev


Predavanje bo potekalo v sredo, 12. aprila 2017, od 18. do 20.30 ure v prostorih centra ME SAINE, studio za harmonijo čutenj, Ljubljanska cesta 64 , Domžale.

Prijavite se lahko na e-naslovu info@amesaine.si ali na telefonsko številko 041 840 500.


Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki