Z origanom nad prehlad

Čaj iz origana blaži številne zdravstvene težave, ki so posledica oslabljenega imunskega sistema in porušene črevesne mikroflore, še posebej pa je priporočljiv v primeru bronhitisa, prehlada in vnetja grla.
Čaj iz origana blaži številne zdravstvene težave, ki so posledica oslabljenega imunskega sistema in porušene črevesne mikroflore, še posebej pa je priporočljiv v primeru bronhitisa, prehlada in vnetja grla. (Foto: Pixabay)

Origano, vsem znan kot nepogrešljiva začimba za pico in testenine, je izredno učinkovita rastlina, ki vsebuje številne zdravilne spojine ter esencialna olja. Raziskave so pokazale, da ima dva- do trikrat močnejše antioksidacijsko delovanje od drugih živil.

Od jabolka kar 42-krat, od krompirja 30-krat, od pomaranče 12-krat, od borovnic štirikrat ... Čaj iz origana blaži številne zdravstvene težave, ki so posledica oslabljenega imunskega sistema in porušene črevesne mikroflore, še posebej pa je priporočljiv v primeru bronhitisa, prehlada in vnetja grla. Gre za resda nenavaden okus, intenzivna grenkoba pa ostane še nekaj časa potem, ko ste čaj popili.

Da ne bi zgrešili pri odmerjanju, poiščite čaj v vrečkah. Če pa ga želite pripraviti sami, v dva decilitra vrele vode dodajte eno do dve žlički zdrobljenega listja origana in pustite stati pokrito vsaj pet minut, preden precedite. Pripravljen čaj hranite pokrit v večjem čajniku, saj dlje kot stoji, okusnejši postaja, a le dokler je še topel.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki