Ženske ubija stres v službi

  • TK
  • petek, 08. marec 2019
Od 25. leta starosti so ženske pod veliko večjim stresom kot moški in tako ostaja vso njihovo delovno dobo.
Od 25. leta starosti so ženske pod veliko večjim stresom kot moški in tako ostaja vso njihovo delovno dobo. (Foto: Shutterstock)

Ženske so izpostavljene veliko večji ravni stresa v službi kot moški, zato so tudi bolj nagnjene k depresiji. Razlaga se skriva v tem, da seksizem na delovnem mestu ter še družinske obveznosti za na vrh, skupaj tvorijo dodaten pritisk, ki povzroča čedalje več kroničnega stresa pri ženskah, so ugotovitve najnovejše študije, ki jo je izvedla organizacija Health and Safety Executive v Veliki Britaniji.

Od 25. leta starosti so ženske pod veliko večjim stresom kot moški in tako ostaja vso njihovo delovno dobo. Vrhunec je v času od 35. do 44. leta, ko številne ženske žonglirajo pri usklajevanju družinskih obveznosti, kot so skrb za otroke ter ostarele starše, pri čemer se soočajo z dodatnimi delovnimi pritiski: dokazovati morajo, da so enako sposobne kot moški, ne cenijo jih dovolj, ne napredujejo in nimajo enakega plačila za enako delo.

Podatke so zbirali tri leta, vključno z letom 2016, pokazalo pa se je, da imajo tudi moški v treh starostnih skupinah (16–24, 25–34 ter 35–44) pomembno nižje ravni stresa na delovnem mestu od povprečja. Moški z največ stresa so v starostni skupini od 45 do 54 let, pa še ta ni »statistično pomembna«, piše v poročilu, ki ga objavlja The Guardian.

Za primerjavo, ženske v starostnih skupinah 25–34, 35–44 ter 45–55 let, so vse, statistično gledano, pod večjim stresom od povprečja. Poročilo je pokazalo tudi, da so depresija, tesnoba in stres, povezani s službo, razlog za kar 37 odstotkov vseh bolniških staležev.
Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki