Kmalu cepivo proti prehladu?

Ker prehlad najpogosteje širijo otroci in starejši, se znanstveniki nadejajo, da se bosta zlasti ti dve starostni skupini pozitivno odzvali na cepivo.
Ker prehlad najpogosteje širijo otroci in starejši, se znanstveniki nadejajo, da se bosta zlasti ti dve starostni skupini pozitivno odzvali na cepivo. (Foto: Shutterstock)

Londonski znanstveniki so na pragu velikega odkritja, saj so razvili pršilo za nos, ki bi lahko preprečilo razvoj prehlada.

Ker prehlad, sploh v zimskih mesecih, malokoga zaobide, bi to utegnil biti velik korak naprej v medicini. Pomembna ovira pri razvoju zdravila oziroma cepiva pa je ta, da prehlad povzroča več kot 200 znanih virusov, kar otežuje delo iznajdbe učinkovitega univerzalnega cepiva, ki bi delovalo na vse, pravi Peter Openshaw, ki že tri desetletja s sodelavci raziskuje prehlad, gripo in njune povzročitelje. Skupaj s sodelavci je zdaj razvil cepivo v obliki pršila za nos, ki ga pravkar testira na 36 prostovoljcih. Če se bodo pri njih razvila protitelesa, obrambni »vojščaki« imunskega sistema, ki delujejo na virus, bo to pomenilo, da cepivo deluje.

Če se pršilo pokaže kot učinkovito, bo to prineslo olajšanje številnim ljudem. Ker prehlad najpogosteje širijo otroci in starejši, se znanstveniki nadejajo, da se bosta zlasti ti dve starostni skupini pozitivno odzvali na cepivo.
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki