Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Mračna plat ohrovta in brokolija

V prevelikih količinah nam ohrovt in brokoli škodita, saj lahko zmotita delovanje ščitnice.
V prevelikih količinah nam ohrovt in brokoli škodita, saj lahko zmotita delovanje ščitnice. (Foto: Shutterstock)

Brokoli je najbolj zdrava hrana, mar ne? Bogat je z antioksidanti in je skupaj z drugimi hranili zaveznik našega zdravja in vitez celo v boju proti raku.
Tudi ohrovt je v zadnjem času pridobil status superživila, in sicer zaradi dolgega seznama sestavin, ki ugodno delujejo na naše zdravje, od protivnetnega učinka do zaščite srca.

Toda v prevelikih količinah nam ohrovt in brokoli škodita, saj lahko zmotita delovanje ščitnice oziroma povzročita hipotireozo, stanje, ko ščitnica proizvaja za normalno delovanje telesa premalo hormonov.

Ljubitelji zdravega, rastlinskega prehranjevanja so bili osupli ob primeru 40-letne in sicer zdrave ženske, ki so ji zdravniki diagnosticirali hipotireozo, čeprav se je zelo zdravo prehranjevala. Vsak dan je popila več sveže stisnjenih zelenjavnih sokov in uživala velike količine zelene zelenjave. Presenečena je ugotovila, da je med zaviralci delovanja ščitnice ohrovt na vrhu seznama, sledijo pa še brokoli, cvetača, zelje in brstični ohrovt.

Večina zelenjave, ki jo prehranski svetovalci priporočajo za vsakdanje uživanje, v večjih količinah zavira delovanje ščitnice, čeprav naj bi preprečevala nastanek raka.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

ščitnica , brokoli , hipotiroza

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.