Preveč beljakovin v prehrani?

 Vse kaže, da je popuščanje srca pri ženskah v menopavzi in postmenopavzi mogoče preprečiti s pravilno prehrano, ki vsebuje manj beljakovin živalskega izvora.
Vse kaže, da je popuščanje srca pri ženskah v menopavzi in postmenopavzi mogoče preprečiti s pravilno prehrano, ki vsebuje manj beljakovin živalskega izvora. (Foto: Shutterstock)

Prehrana, bogata z beljakovinami, zlasti tistimi iz rdečega mesa, povečuje tveganje za srčno popuščanje pri ženskah, starejših od 50 let, kažejo izsledki raziskave, ki je pet let spremljala prehranske navade več kot sto tisoč žensk.

Med študijo so 1.711 ženskam odkrili srčno popuščanje, ki je bilo znatno pogostejše pri tistih, ki so pojedle več beljakovin, zlasti živalskega izvora. Čeprav bo to potrebno še dodatno dokazati, vse kaže, da je popuščanje srca pri ženskah v menopavzi in postmenopavzi mogoče preprečiti s pravilno prehrano, ki vsebuje manj beljakovin živalskega izvora, zlasti rdečega mesa.

Te je koristneje zamenjati s tistimi iz rib, morskih sadežev in stročnic. Dvakrat tedensko je dobro na mizo postaviti ribe, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so losos, sardele ali postrvi, vsak dan pa veliko sveže zelenjave in sadja, tudi oreščkov, celovitih žit ter mlečnih izdelkov.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki