Presenetljiva skrivnost zdrave vitkosti

Hrana ima boljši okus, če si jo zaslužimo, kot če nam jo zgolj postrežejo. Ni sicer znano, zakaj napor izboljšuje okus hrani, toda ta učinek traja tudi do 24 ur po opravljenem trudu.
Hrana ima boljši okus, če si jo zaslužimo, kot če nam jo zgolj postrežejo. Ni sicer znano, zakaj napor izboljšuje okus hrani, toda ta učinek traja tudi do 24 ur po opravljenem trudu. (Foto: Shutterstock)

Ljudje z odvečnimi kilogrami utegnejo spremeniti prehranske navade in se navaditi jesti bolj zdravo in manj kalorično hrano z manipulacijo količine dela, potrebnega za to, da pridejo do hrane.

Hrana ima boljši okus, če si jo zaslužimo, kot če nam jo zgolj postrežejo. Ni sicer znano, zakaj napor izboljšuje okus hrani, toda ta učinek traja tudi do 24 ur po opravljenem trudu. To nakazuje, da bi ljudje s preveč kilogrami lahko spremenili svoje prehranske navade v bolj zdrave tako, da bi povečeli količino dela, ki jo vložijo v to, da pridejo do hrane. Poskus so izvedli na miših, verjamejo pa, da enako utegne veljati tudi za ljudi.

Na prvem testu so miši lahko pritiskale na dve tipki, da so prišle do kocke sladkorja. Na prvo so morale pritisniti samo enkrat, drugo pa 15-krat, da se je odprl predalček. Ko so jih kasneje dali prost pristop do hrane, so glodavci jasno preferirali tisto, za katero so se morali namučiti. V drugem poskusu so želeli preveriti, ali se bo enako zgodilo tudi, če je hrana nizkokalorična. Miši so imele raje tisto, za katero so se morale potruditi, in sicer kljub različnim dejavnikom, ki vplivajo na izbiro hrane, kot so okus, intenzivnost lakote, nasitnost ... Zato zasukajte rokave in pripravite gredo!
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki