Probiotiki za boljši spomin in boljši odziv na zdravila

Raziskava je odkrila, da probiotiki vplivajo tudi na delovanje imunoterapevtskih zdravil proti raku.
Raziskava je odkrila, da probiotiki vplivajo tudi na delovanje imunoterapevtskih zdravil proti raku. (Foto: Shutterstock)

Bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo uživanje probiotikov utegne pomagati izboljšati spomin in sposobnost razmišljanja.

Po dvanajstih tednih vsakodnevnega jemanja probiotikov (Lactobacillusacidophilus, L. casei, L. fermentum in Bifidobacteriumbifidum) so se namreč bolje odrezali pri izpolnjevanju različnih miselnih nalog. Znano je, da probiotiki pomagajo pri vrsti zdravstvenih stanj, kot so zlasti driska in sindrom razdraženega črevesja. Te učinke pripisujejo določenim presnovnim spremembam, ki jih povzročijo probiotiki. Pomagajo namreč pri presnovi inzulina ter izboljšujejo lipidni profil. Znanstveniki sicer še ne vedo, kako spremembe v črevesni mikroflori lahko vplivajo tudi na možgane, vendar so omenjeni rezultati zagotovo spodbuda za nadaljnje raziskave te obetavne povezave.

Druga raziskava je odkrila, da probiotiki vplivajo tudi na delovanje imunoterapevtskih zdravil proti raku. Črevesne bakterije namreč v pomembni meri določajo naš imunski odgovor ter imajo vlogo pri nastanku avtoimunih bolezni. V omenjeni raziskavi so odkrili, da so bolniki, ki so imeli v črevesju višje ravni bakterije Ruminococcus bolje odzivali na zdravljenje, kar pomeni, da je učinkovitost imunoterapije mogoče izboljšati s spreminjanjem mikroflore v črevesju.