Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Resveratrol za hormonsko ravnovesje

Resveratrol, polifenol v rdečem vinu, črnem grozdju, jagodičevju, arašidih in čokoladi pomaga pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov.
Resveratrol, polifenol v rdečem vinu, črnem grozdju, jagodičevju, arašidih in čokoladi pomaga pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov. (Foto: Shutterstock)

Resveratrol, polifenol v rdečem vinu, črnem grozdju, jagodičevju, arašidih in čokoladi pomaga pri vzpostavljanju hormonskega ravnovesja pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS), ki je pogosto odgovoren za neplodnost.
Znanstvenikom z univerze v San Diegu je s pomočjo dodatkov resveratrola uspelo vzpostaviti porušeno ravnotežje hormonov pri 30 pacientkah s PCOS, ki ga najpogosteje diagnosticirajo pri ženskah v reproduktivni dobi. Pri ženskah s PCOS folikli nikoli ne dozorijo dovolj oziroma ne pride do ovulacije.

Iz še v celoti nepojasnjenih razlogov PCOS poruši hormonsko ravnovesje in sprememba enega hormona vodi do spremembe drugega. Običajno jajčniki proizvajajo tudi majhno količino moškega spolnega hormona testosterona, toda pri PCOS ga proizvajajo več, kar povzroči prekinitev ovulacije, nastanek aken, lahko pa pride tudi do pospešene rasti dlak po telesu in obrazu, redčenja las in kopičenja kilogramov, v hujših primerih celo do sladkorne bolezni tipa 2.

V raziskavi so merili njegovo koncentracijo na začetku in koncu trimesečne študije in pri tistih, ki so jemale resveratrol, se je zmanjšal za 23,1 odstotka, pri tistih, ki so jemale placebo pa le za 2,9 odstotka. Ob tem so ugotovili tudi, da ima resveratrol zaščitno vlogo tudi, ko gre za diabetes. V treh mesecih jemanja resveratrola so ženske postale občutljivejše na inzulin, ki ga je organizem lahko bolje izkoristil

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

resveratrol

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.