Zakaj nam sivijo lasje?

(Foto: Shutterstock)

Vas skrbi, ker vam glava postaja čedalje bolj bela? Sprostite se, saj so znanstveniki odkrili, da to ni izključno posledica staranja, temveč zlasti stresa. Celice, zadolžene za proizvodnjo pigmenta, ki daje našim lasem barvo, hitreje odmirajo, ko je telo preveč izpostavljeno delovanju hormona stresa.

Žal se pri tistih, ki so že osiveli, celice, ki ustvarjajo pigment, ne morejo regenerirati, zato naši lasje ostajajo sivi. Testi, ki so jih znanstveniki opravili na miših, so pokazali, da barva začne presihati v trenutku, ko so živali izpostavljene stresu. Večina ljudi prve sive lase opazi okoli 25. leta. Obstajajo primeri, ko ljudje zaradi šoka ali žalosti osivijo čez noč. Že prejšnje raziskave so za sivenje krivile adrenalin. Zaradi hormonov stresa se melanin seli iz las v kožo, ki zato postaja temnejša, lasje pa svetlejši. Večji kot je stres, večja je škoda.

Omenjena raziskava je dokazala obstoj te povezave, znanstveniki pa se nadejajo, da jim bo na podlagi tega spoznanja uspelo razviti zdravilo, ki bo preprečilo to posledico stresa.