Svetovni dan otroka

  • ponedeljek, 21. november 2016
Jasna Žaler Culiberg, Vanja Hrovat, dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, Anita Ogulin
Jasna Žaler Culiberg, Vanja Hrovat, dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, Anita Ogulin (Foto: Aleksandar Domitrica)

Tudi v Sloveniji kršimo Konvencijo o otrokovih pravicah

Letos mineva 27 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, ki jo je leta 1992 podpisala tudi Slovenija in po kateri imajo vsi otroci pravico do dostojnega in zdravega življenja.

Po mnenju Anite Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje in dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič bi bilo za zagotavljanje lepše prihodnosti otrokom potrebno storiti še veliko. Ob Svetovnem dnevu otroka so se povezali civilna družba in gospodarske družbe, ki so otrokom omogočili nepozabne informativne in ustvarjalne delavnice v kreativnem otroškem mestu Minicity Ljubljana.

Opozorili pa so tudi na problematiko udejanjanja otrokovih pravic v slovenski družbi ter predstavili vlogo družbeno odgovornega ravnanja gospodarskih družb pri omogočanju lepše prihodnosti predvsem za otroke z roba družbe. Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje, je opozorila na težave družin, s katerimi se srečujejo skozi humanitarne programe. »Vsi otroci bi morali imeti pravico do dostojnega in zdravega življenja, žal pa mnogi živijo v razmerah, ki tega ne omogočajo. Prikrajšanost v otroštvu vpliva tudi na prihodnost otrok, ki bodo v odrasli dobi nosili posledice pomanjkanja. Zato so nujne sistemske spremembe, ki jim bodo omogočile spodbudno odraščanje. Le tako bodo lahko ustvarjali prijaznejšo prihodnost za vse nas.«

Dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič je izpostavila pomen zagotavljanja temeljnega občutka lastne vrednosti otrokom. Meni, da je »revščina nesprejemljiva in nepotrebna, samo blaženje revščine pa ni dovolj, temveč jo je treba aktivno reševati.« Hkrati je opozorila na vlogo šole, ki lahko z aktivnim pristopom do socialno šibkih otrok za doseganje uspeha v šoli nadomesti tisto, česar jim dom ne more nuditi. »V socialno šibkih družinah si starši najbolj želijo to, da bi bili otroci v šoli uspešni ter s tem postavili temelje za lepšo prihodnost.«

Vlogo družbene odgovornosti podjetja je predstavila Vanja Hrovat, predsednica uprave zavarovalnice Generali, ki se zaveda, da je delovanje civilne družbe, brez pomoči donacij gospodarskih družb, izjemno težko. V preteklih dveh letih so za uresničevanje programov ZPM Ljubljana Moste-Polje darovali 200.000 evrov. S pomočjo zavarovalnice Generali, ki so največji podpornik projekta Volja vselej najde pot, so na ZPM Ljubljana Moste-Polje v zadnjih dveh letih pomagali 76 družinam v stiski s plačili skoraj 200 položnic za osnovno preživetje.

Dogodka v kreativnem mestu Minicity se je brezplačno udeležilo več kot 1000 otrok z vse Slovenije, ki so skozi informativne in ustvarjalne delavnice spoznali, kako odgovorno ravnati z okoljem ter kako biti odgovorni do sebe in svoje varnosti v prometu. Zgradili so tudi maketo Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope 2016, pri čemer jim je pomagal župan Zoran Janković, obiskal pa jih je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki