Čilenci izumili cepivo proti alkoholizmu

Cepivo deluje tako, da jetrom prepreči proizvodnjo encima za razgradnjo alkohola, zato že po prvem požirku alkohola človek začne čutiti slabost, omotičnost, pospešeno delovanje srca.
Cepivo deluje tako, da jetrom prepreči proizvodnjo encima za razgradnjo alkohola, zato že po prvem požirku alkohola človek začne čutiti slabost, omotičnost, pospešeno delovanje srca. (Foto: Shutterstock)

Cepivo temelji na načelu prezgodnjega povzročanja alkoholnega »mačka« pri tistih, ki uživajo alkohol.

Cepivo deluje tako, da jetrom prepreči proizvodnjo encima za razgradnjo alkohola, zato že po prvem požirku alkohola človek začne čutiti slabost, omotičnost, pospešeno delovanje srca. Kljub različnim metodam zdravljenja je v svetu še vedno ogromno število zasvojenih z alkoholom, zato je omenjena metoda dobrodošla nova oblika pomoči, zlasti primerna za najtežje primere alkoholizma. Znanstveniki so na zamisel o cepivu prišli z ustvarjanjem genske mutacije, kakršno imajo ljudje na Daljnem vzhodu, zaradi katere nimajo tolerance na alkohol in ga zelo slabo prenašajo.


Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki