Inovativni mladi kmet za leto 2016 je Anton Kukenberger

  • UR
  • petek, 18. november 2016
Anton Kukenberger, inovativni mladi kmet 2016.
Anton Kukenberger, inovativni mladi kmet 2016.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine sta danes razglasili zmagovalca 10. izbora Inovativna mlada kmetica/Inovativni mladi kmet. Zmagovalec izbora Anton Kukenberger iz okolice Trebnjega prihaja z govedorejske kmetije kjer mleko na domu predelujejo in večino tudi neposredno prodajo.

Dogodek je gostil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je med drugim poudaril: »Ob besedi kmet največkrat pomislimo na pridnost in tradicijo. Vendar pa gre pri mladih še za nekaj več. Mladi, ki ste življenje posvetili kmetovanju, stremite k novemu, boljšemu in današnji dogodek je prispevek k temu.« Predsednik KGZS Cvetko Zupančič je dodal, da že desetletje skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine načrtno iščejo in spodbujajo mlade na podeželju, da predstavijo svoje zamisli in ideje, ki prinašajo svež veter v kmetijstvo. »Tako hočemo razširiti prepoznavnost kmetijstva in spodbujati mlade, da večjo pozornost namenijo tudi kresanju idej in vključevanju lastne inovativnosti v vsakdan kmečkega življenja. Za nas je to ključnega pomena, saj bo na tem temeljila prihodnost,« je izpostavil predsednik KGZS Zupančič.

Naziv Inovativni mladi kmet je prejel Anton Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Njegova ideja je usmeritev v neposredno prodajo lastnih mlečnih izdelkov z ekološkim certifikatom, predelanih iz senenega mleka. Ker so krave pretežno na paši, je Anton za potrebe molže skonstruiral prevozno molzišče za molžo na pašniku, ki je prirejeno za sočasno molžo štirih krav. Molzišče je pokrito, saj mora omogočati molžo v vsakem vremenu. Krave vstopajo in izstopajo na molzišče po dvižnih klančinah. Moto Antona Kukenbergerja je: »Vsak posel ima možnost za uspeh, ne glede na konkurenco, če le delaš dobro.«