Nobelova nagrada za medicino za »reciklažo« celic

Nobelova nagrada za medicino gre letos v roke Japoncu Jošinoriju Ohsumi za »odkritja mehanizma avtofagije, temeljnega procesa za razgradnjo in recikliranje delov celice.
Nobelova nagrada za medicino gre letos v roke Japoncu Jošinoriju Ohsumi za »odkritja mehanizma avtofagije, temeljnega procesa za razgradnjo in recikliranje delov celice. (Foto: Shutterstock)

Nobelova nagrada za medicino gre letos v roke Japoncu Jošinoriju Ohsumi za »odkritja mehanizma avtofagije, temeljnega procesa za razgradnjo in recikliranje delov celice«, je sporočil švedski inštitut Karolinska.

Koncept avtofagije se je pojavil v 60. letih, ko so znanstveniki prvič opazovali, kako lahko celica uniči svoje lastne dele, ko jih obda z membrano in na ta način oblikuje nekakšen mešiček, ki ga potem pošlje v „reciklažo». Ta pojav je bilo zelo težko opazovati in proučevati, zato je bilo o tem zelo malo znanega, vse do eksperimentov Jošinorija Ohsumija, ki je uporabil navaden pekovski kvas za identifikacijo genov, potrebnih za avtofagijo.

Ohsumi je pokazal, da podobni mehanizmi potekajo tudi v človeških celicah. Njegova odkritja so vodila v nova razumevanja mehanizmov, kako celica reciklira svojo lastno vsebino. Odprle so se poti do razumevanja pomena avtofagije za številne fiziološke procese, na primer prilagoditev na pomanjkanje hrane ali pa odziv na okužbo. Mutacije v genih za avtofagijo lahko povzročijo bolezni, procesi avtofagije pa so pomembni tudi v številnih bolezenskih stanjih, na primer pri raku ali nevroloških boleznih, so utemeljili na inštitutu ob današnji objavi letošnjega Nobelovega nagrajenca za medicino.
Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki