Koristi jogurta za kosti v menopavzi

Ženske, ki redno jedo jogurt, so izgubljale manj kostne mase od tistih, ki nikoli niso uživale jogurta.
Ženske, ki redno jedo jogurt, so izgubljale manj kostne mase od tistih, ki nikoli niso uživale jogurta. (Foto: Pixabay)

Zdrave ženske v postmenopavzi, ki pojedo vsaj eno porcijo jogurta dnevno, imajo nižji indeks telesne mase, manj maščob v krvi in boljšo kostno gostoto od žensk, ki sploh ne jedo jogurta.

Ženske, ki redno jedo jogurt, so izgubljale manj kostne mase od tistih, ki nikoli niso uživale jogurta, in sicer neodvisno od katerega koli drugega dejavnika, ki bi utegnil vplivati na kostno gostoto, kot so telesna aktivnost in skupni vnos kalcija. Prav tako se je pokazalo, da je bila pogostost zlomov kosti nižja pri rednih uživalkah jogurta. Po mnenju strokovnjakov je jogurt dober vir hranilnih snovi, zlasti kalcija, fosforja, vitamina D in beljakovin, pa tudi probiotikov, ki so potencialno koristni za zdravje kosti, saj pospešujejo absorpcijo kalcija ter zmanjšujejo vnetja.