Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kajenje v avtomobilu hujše od izpušnih plinov

V avtomobilu je koncentracija škodljivih celic iz nikotinskega dima kar 27-krat višja kot v stanovanju, v katerem se kadi.
V avtomobilu je koncentracija škodljivih celic iz nikotinskega dima kar 27-krat višja kot v stanovanju, v katerem se kadi. (Foto: Shutterstock)

Med vožnjo z avtomobilom kadilec prižge povprečno štiri cigarete, s tem stopnjo onesnaženosti dvigne na 85 mikrogramov na kvadratni meter, kar je trikrat več od priporočljive zgornje meje v zaprtih prostorih.
Ob tem, da odvrača pozornost od vožnje, je kajenje najnevarnejše za zdravje prav v avtomobilu, trdi britanski strokovnjak za javno zdravje Douglas Noble. V avtomobilu je koncentracija škodljivih celic iz nikotinskega dima kar 27-krat višja kot v stanovanju, v katerem se kadi. Za ponazoritev Noble pojasni, da bilo manj škodljivo, če bi izpušno cev napeljali v notranjost avtomobila. Številni strokovnjaki se zavzemajo za prepoved kajenja v avtomobilu, še posebej zaradi zaščite otrok in nosečnic oziroma pasivnih kadilcev sopotnikov. Posledice pasivnega kajenja pri otrocih so vnetja dihalnih poti in bakterijski meningitis. Pasivno kajenje je nevarno celo ob prižgani klimi ali odprtem oknu.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

kajenje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.