Spanje na boku dobro za možgane

  • TK
  • sreda, 17. april 2019
Najbolje je spati na boku, saj se v tem položaju lažje obnavljajo možganske celice, kar zmanjša tveganje za razvoj alzheimerjeve in drugih nevroloških bolezni.
Najbolje je spati na boku, saj se v tem položaju lažje obnavljajo možganske celice, kar zmanjša tveganje za razvoj alzheimerjeve in drugih nevroloških bolezni. (Foto: Shutterstock)

Položaj, v katerem spimo, lahko vpliva na našo osebnost, razpoloženje in zlasti zdravje naših možganov.

Najbolje je spati na boku, saj se v tem položaju lažje obnavljajo možganske celice, kar zmanjša tveganje za razvoj alzheimerjeve in drugih nevroloških bolezni. V tem položaju, ki je najboljši za počivanje možganov, se bolje izločajo presnovne odpadne snovi, ki v njih nastajajo med budnostjo. Že nekatere prejšnje študije so nakazale, da ljudje, ki spijo na boku, lažje zaspijo, kar je zelo pomembno, sploh glede na to, da so številne vrste demence povezane z motnjami spanja, zato strokovnjaki svetujejo ta položaj kot idealen za dobro spočitost in zdravje možganov.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki