Terapevtski kanabinoidi – sintetizirani ali naravni?

(Foto: Shutterstock)

Veliko strokovnjakov opozarja, da izoliran THC iz konoplje zanemarja sinergistične učinke delta-9-THC z drugimi kanabinoidi, terpeni in flavonoidi, najdeni v konoplji, od katerih mnogi delajo v neposredni povezavi s THC za boljše zdravljenje bolnikov.

 Kanabinoide delimo na rastlinske (fitokanabinoidi), sintetične (sintetizirani v laboratoriju) in endogene kanabinoide (endokanabinoidi). Sintetizirani kanabinoidi niso tako učinkoviti kot zdravila iz konoplje, kjer kanabinoidi in druge substance delujejo v sinergiji in zato nimajo stranskih učinkov kot sintetizirana zdravila.

Številni raziskovalci opozarjajo, da so učinki posameznih kanabinoidov veliko slabši, če niso v kombinaciji z drugimi kanabinoidi. Poveča se tudi možnost nezaželenih stranskih učinkov in hitreje lahko pride do »predoziranja« s kanabinoidi. Dokumentiranega primera smrti zaradi uporabe konoplje ali njenih derivatov ni, enako velja za sintetične oblike kanabinoidov, ki jih dobimo v naravi, povsem drugače pa je s sintetično »konopljo«, ki je v resnici rastlinski material, popršen z več sintetičnimi kanabomimetiki, ki jih v naravi ni in drugače delujejo na endokanabinoidni sistem.

Znanstveniki še vedno vedo relativno malo o terapevtskem potencialu kanabinoidov. Večina študij je bila narejena na delta-9-THC in v zadnjih letih na kanabidiolu (CBD). Nekaj študiji je bilo narejeno tudi na drugih kanabinoidih (THCV,CBC,CBN,CBG, CBDV,THCA,CBDA). Vsi do sedaj izolirani kanabinoidi (144) iz konoplje so tudi poimenovani. Ko pridejo kanabinoidi iz rastlin v telo, mora učinkovina (ligandi) prispeti do mesta, kjer so prisotni receptorji in nato se na receptor vežejo in sprožijo določeno kaskado reakcij. Učinek na receptor je odvisen od »moči« vezave (afinitete), trajanja vezave in učinkovanja samega liganda (agonist, antagonist, inverzni agonist, alosterični modulator). Kemične snovi v konoplji veliko bolje delujejo v povezavi z drugimi spojinami iz konoplje.

Ta učinek vzajemnosti je le ena od številnih konopljinih skrivnosti, zaradi katerih je nadaljnje raziskovanje nujno. Zdravila v kapsulah, ki vsebujejo le sintetično delta-9-tetrahidrokanabinola (THC), ki je le eden izmed mnogih koristnih terapevtskih kanabinoidov v tej rastlini, imajo torej izrazito pomanjkljivost. Strokovnjaki zatrjujejo, da konoplja, s svojimi različnimi učinkovinami, med katerimi so najbolj poznani (fito)kanabinoidi, spada med najbolj varna zdravila za človeško uporabo.
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Liljana Mervic

doc. dr. Liljana Mervic dr. med. spec. dermatovenerologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki