Milenijke in kontracepcija - zakaj pozabljamo?

(Foto: Shutterstock)

Dekleta milenijske generacije, stare od 21 do 29 let, se zaradi prenatrpanega urnika pogosto soočajo s pogostimi menjavami rutine. To seveda zvišuje raven stresa, kar prispeva k pozabljivosti pri vsakodnevnih navadah in dejavnostih, kamor spada tudi jemanje kontracepcijskih tablet, je razkrila mednarodna raziskava »Milenijke in kontracepcija: zakaj pozabljamo?« (Millennial and Contraception - Why do weforget?), ki jo je omogočila družba Bayer.

Milenijke, ki so bile vključene v raziskavo in ki dnevno uporabljajo peroralno kontracepcijo, so poročale, da redno pozabljajo na določene vsakodnevne opravke, prav jemanje kontracepcijskih tabletk se je uvrstilo na vrh seznama vsakodnevnih opravil, na katera so anketiranke v preteklem mesecu najpogosteje pozabile (temu je pritrdilo kar 39 odstotkov anketirank), čemur je tesno sledilo pozabljanje na odstranjevanje ličil pred spanjem.

Nekatere ženske so poročale celo, da so tabletko pozabile vzeti enkrat na teden ali celo pogosteje. Kot glavna razloga za to, da pozabijo vzeti tabletko, so navedle dinamičen življenjski slog ter da tabletk ne shranjujejo na vidnem mestu. To je še en razlog, zakaj je potrebno razvijati in vsem ženskam omogočati njim in njihovemu življenjskemu slogu najprimernejšo obliko kontracepcijske zaščite.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki