Cenejše cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

V treh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana bo od 25. do 27. oktobra potekalo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu po ugodnejši, enotni ceni 20 evrov za odmerek, ki bo veljala za odrasle in otroke.
V treh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana bo od 25. do 27. oktobra potekalo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu po ugodnejši, enotni ceni 20 evrov za odmerek, ki bo veljala za odrasle in otroke. (Foto: Shutterstock)

V treh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana (ZDL) bo od 25. do 27. oktobra potekalo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) po ugodnejši, enotni ceni 20 evrov za odmerek, ki bo veljala za odrasle in otroke. Akcijo pripravljajo z namenom povečanja zaščite prebivalcev, saj Slovenija sodi med endemske države z visoko obolevnostjo za to nevarno boleznijo, za katero ne poznamo zdravila.

Akcija cepljenja bo potekala od 8. do 18. ure v zdravstvenih domovih Bežigrad (Kržičeva ulica 10), Moste-Polje (Prvomajska ulica 5) in Šiška (Derčeva ulica 5). Naročanje na cepljenje ni potrebno, kdor ima cepilno knjižico, pa naj jo prinese s seboj. Cepljenje je namenjeno vsem, ki se gibljejo v naravi, a zmotno je prepričanje, da klopa lahko dobimo le v gozdu, temveč se to lahko zgodi tudi na domačih vrtovih, v parkih in na otroških igriščih - torej povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje. Še posebej je cepljenje priporočljivo za tabornike, zeliščarje, gobarje, čebelarje, igralce golfa, tekače, kolesarje, pohodnike, planince in vrtičkarje.

Akcija cepljenja je v jeseni, saj je to zaradi bližnje zimske neaktivnosti klopov najprimernejši čas za prvi odmerek, sicer pa se lahko cepimo kadarkoli. Za zagotovitev celovite zaščite je potrebno prejeti tri odmerke, zadostno zaščito pa dosežemo že po prvih dveh odmerkih. Med prvim in drugim naj mine en mesec, tretji odmerek je sicer priporočljivo prejeti od pet do dvanajst mesecev po drugem cepljenju, prvi poživitveni odmerek po treh letih, nadaljnje poživitvene odmerke pa vsakih pet let (oziroma vsaka tri leta za starejše od 60 let).

Statistika kaže, da za KME zboli povprečno 250 Slovencev na leto, kar nas po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije uvršča v sam vrh po obolevnosti. Pri nas so žrtve okužb najpogosteje starejši od 45 let, nadpovprečno pojavnost pa opažamo tudi pri otrocih med 5 in 14 letom. Celotna Slovenija že dobrega pol stoletja velja za endemsko žarišče klopnega meningoencefalitisa, pri čemer je obolevnost najvišja na Gorenjskem, nadpovprečno pa beležimo še na Koroškem, v osrednjeslovenski in celjski regiji. Odstotek obolelih zaradi bolezni umre, pri petih odstotkih pride do trajnih ohromitev, pri tretjini do polovici bolnikov pa do postencefalističnega sindroma. Ta se kaže kot slabo počutje, utrujenost, motnje koncentracije, pojavijo se lahko tresavica, težave s sluhom in občutljivost na svetlobo. Simptomi lahko trajajo več mesecev, v nekaterih primerih do konca življenja.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki