Ne meč'mo hrane stran!

Ekologi brez meja začenjajo z novim projektom na področju zavržene hrane Ne meč’mo hrane stran! Glavni cilj projekta je raziskati stanje in možnosti preprečevanja zavržene hrane v bolnišnicah in domovih za starejše ter ozaveščati o problematiki zavržene hrane v gospodinjstvih.

Količina zavržene hrane se resda znižuje, v letu 2014 je po ocenah znašala 55 kg na prebivalca Slovenije, od tega pa še vedno skoraj polovica zavržene hrane nastane v gospodinjstvih. S projektom Volk sit, koza cela so Ekologi brez meja med prvimi opozarjali na prevelike količine zavržene hrane, izvedli obsežno raziskavo o navadah ravnanja s hrano v gospodinjstvih ter pozivali k podpori Deklaracije za Slovenijo brez zavržene hrane.

Oktobra lani je vlada sprejela Okvirni program za prehod v zeleno gospodarstvo, eden glavnih ukrepov je spreminjanje odpadkov v vir. Program preprečevanja odpadkov pravi, da preprečevanje, ponovna uporaba in recikliranje blažijo negativne vplive na okolje. Na področju zavržene hrane tako ostaja še veliko rezerv, v javnem sektorju pa priložnosti za izboljšanje storitev in prihranke.

Ozaveščevalna kampanja se ob svetovnem dnevu hrane prične s premiernim predvajanjem filma Just Eat It (slovenski naslov Ne meč’mo hrane stran!), 17. oktobra 2016 ob 19. uri v Kinu Šiška, ki mu bo sledilo še več multimedijskih vsebin. Projekt delno sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor.
Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki