Limone rezine nikar v pijačo

Po analizi limoninih rezin iz 21 restavracij jih je bilo več kot 70 odstotkov okuženih s 25 različnimi vrstami mikrobov, ki lahko povzročijo nalezljive bolezni.
Po analizi limoninih rezin iz 21 restavracij jih je bilo več kot 70 odstotkov okuženih s 25 različnimi vrstami mikrobov, ki lahko povzročijo nalezljive bolezni. (Foto: Shutterstock)

Čeprav se zdi mamljivo, saj limona pijači podeli noto svežine, se temu zadovoljstvu raje odpovejte. Zakaj? Zato, ker je to sadje zelo umazano.

Po analizi limoninih rezin iz 21 restavracij jih je bilo več kot 70 odstotkov okuženih s 25 različnimi vrstami mikrobov, ki lahko povzročijo nalezljive bolezni. Kolikšno je bilo tveganje za okužbe, niso uspeli ugotoviti. Razlog se skriva v tem, ker se ljudje limone pogosto dotikajo, jo režejo, prenašajo in postavljajo v kozarec ali ob rob kozarca, je pojasnil mikrobiolog dr. PhilipTierno.

Kljub temu je priznal, da rad naroči limono ob svoji pijači, ki pa jo zavrne vsakič, ko vidi, da je natakar ob tem »pustil« svoje prste na robu kozarca ali da uporablja umazane krpe za čiščenje. Ob tem je limonina lupina pogosto obdelana s kemikalijami, zato pozorno in previdno, še opozarja.
Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki