V Veliki Britaniji davek na sladkane pijače

Velika Britanija bo obdavčila podjetja, ki prodajajo sladkane pijače ter vložila tako zbrana sredstva v zdravstvene programe za šolarje v sklopu dolgo pričakovane strategije za boj proti debelosti pri otrocih. Obdavčili bodo pijače, ki vsebujejo več kot 5 g sladkorja na 100 ml pijače, davek pa bo višji pri večji količini sladkorja.

S to odločitvijo se Velika Britanija pridružuje Belgiji, Franciji, Madžarski in Mehiki, ki se proti debelosti bojujejo z davkom na pijače z dodanim sladkorjem. Skandinavske države so to uvedle že pred nekaj leti. Sistem zdravstvene oskrbe zapravlja milijarde funtov za zdravljenje posledic debelosti, sladkane pijače pa so največji posamezen vir sladkorja za otroke. Otrok lahko zaužije več od priporočene dnevne količine sladkorja že z eno samo pločevinko kole, ki vsebuje devet žličk sladkorja.

Zdravstvene oblasti želijo tudi spodbuditi proizvajalce, da v naslednjih štirih letih za 20 odstotkov zmanjšajo količino sladkorja v proizvodih, priljubljenih pri otrocih. Zdravstveni strokovnjaki in aktivisti za boj proti debelosti kritizirajo načrt in ga označujejo za premalo ambicioznega, nekateri celo za »žaljiv« odgovor na problematiko debelosti na Otoku ter krizo sladkorne bolezni, ki naj bi sistem zdravstvene oskrbe prignal v propad, če ne bodo sprejeti radikalnejši ukrepi. Predstavnik proizvajalcev pijač opozarja, da gre za »kazenski davek«, ki bo prinesel zgolj odpuščanja, in ne bo znatno vplival na debelost. Britanija se sicer otepa z eno najvišjih stopenj debelosti pri otrocih.
Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vsi Viva strokovnjaki