Izpiranje vagine lahko povzroča raka jajčnikov

Izpiranje vagine so že prej povezovali z vnetno boleznijo medenice, zunajmaternično nosečnostjo, rakom maternice, zmanjšano plodnostjo in seksualno prenosljivimi boleznimi.
Izpiranje vagine so že prej povezovali z vnetno boleznijo medenice, zunajmaternično nosečnostjo, rakom maternice, zmanjšano plodnostjo in seksualno prenosljivimi boleznimi. (Foto: Shutterstock)

Ženske, ki si izpirajo vagino, so dvakrat bolj ogrožene zaradi raka jajčnikov. Gre za prvi dokaz, ki povezuje raka jajčnikov s higiensko prakso, ki jo počne na milijone žensk. Razlog za to še ni povsem jasen, znano pa je, da se z izpiranjem vagine iz nje izpirajo tudi dobre bakterije, ki vzdržujejo primerno pH vrednost sluznice, kar spodbuja razrast škodljivih bakterij in lahko vodi do glivične okužbe, ki zatem lahko zajame tudi maternico, jajčnike in jajcevode.

Izpiranje vagine so že prej povezovali z vnetno boleznijo medenice, zunajmaternično nosečnostjo, rakom maternice, zmanjšano plodnostjo in seksualno prenosljivimi boleznimi. Kljub tem znanim dejstvom in opozorilom ginekologov, da opustijo to početje, si kar 25 odstotkov ameriških žensk med 15. in 44. letom izpira vagino.

V raziskavi, ki se je začela 2003, je sodelovalo več kot 41 tisoč žensk iz ZDA in Portorika. Vsaka je imela sestro, obolelo za rakom dojk, bile pa so popolnoma zdrave, ko so se pridružile raziskavi. Julija 2014 so pri 154-ih odkrili raka jajčnikov. Ženske, ki so si redno izpirale vagino v letu, ko se je začela raziskava, so imele skoraj dvakrat tolikšno tveganje, da bodo zbolele za rakom. Povezanost je bila še večja, ko so raziskovalci preučili samo tiste primere, pri katerih ni bilo genov, povzročiteljev raka dojk v družini.

Kljub temu bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo ugotovljeno povezavo potrdile. Ne glede na to že zdaj obstaja veliko razlogov, da se izpiranje vagine opusti, in nobeden, ki bi ga podprl.
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki