Omega-3 maščobne kisline za hitrejše okrevanje od infarkta

(Foto: Shutterstock)

Zaradi visokih odmerkov omega-3 maščobnih kislin, ki so jih uživali šest mesecev po infarktu, so imeli bolniki izboljšano srčno funkcijo in manj brazgotin na srcu.

Zdravniki ob povišanem holesterolu običajno predpisujejo od enega do dveh gramov tega dodatka dnevno, v novi raziskavi pa so bolniki jemali kar štiri grame, kar se je pokazalo kot koristna pomoč v procesu okrevanja po srčni kapi. Omega-3 maščobne kisline, ki jih naše telo potrebuje, ne zmore pa jih proizvajati, pomagajo pa pri zniževanju povišanega krvnega tlaka, zmanjševanju vnetja, upočasnjevanju ateroskleroze ter tveganja za razvoj srčne aritimije. Poleg prehranskih dodatkov so dobri viri teh maščobnih kislin losos, tun, sardine, skuša, slaniki in postrvi. Vsekakor se pred začetkom jemanja prehranskih dodatkov posvetujte s svojim zdravnikom.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki