Na prezgodnje staranje možganov vpliva tudi ...

Možgani sicer z leti izgubljajo belo snov, del možganov, ki prenaša informacije, toda ta izguba je večja, če ima človek prekomerno telesno težo.
Možgani sicer z leti izgubljajo belo snov, del možganov, ki prenaša informacije, toda ta izguba je večja, če ima človek prekomerno telesno težo. (Foto: Shutterstock)

Možgani predebelih ljudi so videti deset let starejših od možganov njihovih vitkih vrstnikov, je pokazala nova britanska raziskava.

Možgani sicer z leti izgubljajo belo snov, del možganov, ki prenaša informacije, toda ta izguba je večja, če ima človek prekomerno telesno težo. Tako so v poskusu opazili, da ima predebela 50-letna oseba možgane šestdesetletne. Razliko je sicer mogoče potrditi šele v srednjih letih, kar nakazuje, da so možgani najbrž v tem obdobju najobčutljivejši. Kljub temu med predebelimi in vitkimi ni bilo razlik v testih znanja in razumevanja, tako da bodo potrebne dodatne raziskave, ki bodo ugotovile, kdo med njimi je bolj nagnjen k razvoju določenih stanj, denimo demence. Raziskovalcem sicer še ni jasno, ali debelost vpliva na možgane ali pa je obratno. Debelost je namreč silno zapletena. Veliko vemo o tem, kako vpliva na telo, smo pa šele na začetku razumevanja, kako vpliva na možgane in v kakšnem odnosu so možgani in debelost.