Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Meso redi enako kot sladkor?

Zaradi obilice mesa v prehrani se lahko zredimo enako kot zaradi sladkorja, trdijo avstralski znanstveniki.
Zaradi obilice mesa v prehrani se lahko zredimo enako kot zaradi sladkorja, trdijo avstralski znanstveniki. (Foto: Shutterstock)

Maščobe in ogljikovi hidrati nam dajejo energijo za delovanje telesa, ker pa jih hitreje prebavimo od beljakovin, se meso prej uskladišči za kasnejšo uporabo.
To pomeni, da se zaradi obilice mesa v prehrani lahko zredimo enako kot zaradi sladkorja, trdijo avstralski znanstveniki, ki so preučevali globalno dostopnost sladkorja in mesa ter njun vpliv na debelost ljudi v 170 državah.

Potem ko so upoštevali razlike v urbanosti, fizični aktivnost in povprečnem vnosu kalorij, so odkrili, da je dostopnost mesa v različnih državah prispevala k debelosti v enaki meri kot dostopnost sladkorja – za 13 odstotkov. Ljudje so prepričani, da se redijo zaradi maščob in ogljikovih hidratov, čeprav obe prehranski skupini potrebujemo za naše vsakodnevno delovanje. Ker se beljakovine iz mesa počasneje prebavljajo, to pomeni, da se vsa energija, ki jo iz nje dobimo, skladišči kot presežek v obliki sala.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

debelost , meso

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.