Acetilsalicilna kislina ne zdravi atrijske fibrilacije

(Foto: Shutterstock)

Več kot tretjina bolnikov z motnjami srčnega ritma, znanim kot atrijska fibrilacija, ne prejema antikoagulantov, čeprav bi jih morali zaradi preventive pred najhujšo posledico nezdravljene atrijske fibrilacije, in sicer možgansko kapjo.

V kar 40 odstotkih primerov so pacientom predpisovali acetilsalicilno kislino, ki ni antikoagulant in zatorej ni učinkovita preventiva pred možgansko kapjo pri pacientih z atrijsko fibrilacijo. Antikoagulanti so zdravila, ki zmanjšujejo sposobnost strjevanja krvi in tako pomagajo preprečevati nastanek strdkov. Pri atrijski fibrilaciji, kot posledici nepravilnega srčnega ritma, lahko nastane krvni strdek, ki se odkruši in lahko konča v možganih, kjer povzroči možgansko kap. Čeprav ženske z atrijsko fibrilacijo bolj ogroža možganska kap, antikoagulante pogosteje predpisujejo moškim s to boleznijo.

Po zadnjih smernicah so antikoagulanti zdravila tudi za bolnike z atrijsko fibrilacijo, starejše od 65 let, ki trpijo tudi zaradi srčnega popuščanja, hipertenzije ali sladkorne bolezni.