Konec prepovedi: pogreta špinača ni strupena

(Foto: Shutterstock)

Da špinačo ni škodljivo pogrevati, je po intenzivnem prizadevanju nekega študenta iz Hongkonga javno objavil Evropski svet za informacije o hrani (EUFIC).

Svet je doslej namreč opozarjal pred tem, da med pogrevanjem špinače in druge zelene listnate zelenjave nastajajo škodljivi nitrozamini, ki so potencialno kancerogeni in povzročajo tako imenovani sindrom modrega dojenčka, do katerega prihaja zaradi pomanjkanja kisika v možganih. Priporočilo o prepovedi pogrevanja špinače je močno pogrelo študenta Alberta, ker mu je njegova mama nehala pogrevati zelenjavne jedi, saj se je bala, da bo zaradi tega zbolel za rakom.

Albert je bil prepričan, da omenjeno priporočilo nima znanstvene podlage in je to tudi dokazal. EUFIC-u je poslal podrobno argumentacijo, na katero so se v svetu odzvali tako, da so uradno umaknili zdravstveno opozorilo o pogrevanju špinače. Priznali so, da so umaknili zastareli priporočilo na Albertovo vztrajanje in objavili, da ob pravilnem shranjevanju in predhodnem ohlajanju pogrevanje špinače ni nevarno za zdravje.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki