Premor za kosilo je nujen in zdrav

(Foto: Shutterstock)

Vedno manj ljudi izkoristi premor za kosilo, čeprav s tem svojemu zdravju delajo medvedjo uslugo.

Namesto da bi vstali od mize, zapustili pisarno in si privoščili obrok, ostajajo zalepljeni za računalniški zaslon in ob tem pojedo nekaj na hitro. K temu so najbolj nagnjeni zaposleni, stari od 18 do 24 let, ki pravijo, da preprosto nimajo časa, da bi si lahko privoščili premor za kosilo. Toda ljudje, ki jedo za delovno mizo, veliko pogosteje izbirajo nezdravo hrano, manj se gibljejo in so paradoksno manj produktivni, čeprav so ves čas pred računalnikom. Tudi zato se zaposlovalcem dolgoročno izplača bolj sproščeno delovno vzdušje, v katerem je premor za kosilo in osvežitev nekaj normalnega.

Dobro je tudi, da imajo zaposleni na voljo kuhinjo, v njej hladilnik in poseben prostor, kjer lahko obedujejo stran od svojega delovnega mesta. Zaposleni morajo imeti proste roke pri tem, kako bodo izkoristili svoj premor za kosilo. Delodajalec jim denimo lahko ponudi članstvo v fitnesu ali možnost krajše vadbe v posebnem prostoru na delovnem mestu kot tudi fleksibilen delovnik, ki omogoča, da denimo skočijo domov in sprehodijo psa. Tako bodo zagotovo dobili bolj zdravega, srečnega in tudi bolj produktivnega zaposlenega, trdijo znanstveniki.
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki