Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; junij 2016
Viva, revija za boljše življenje; junij 2016 (Foto: Jana Damröse)

Viva junij 2016, številka 271

V novi Vivi preberite:

Kdo se boji medicinske konoplje?

Najnovejša spoznanja in dejstva o kontroverzni rastlini
»Konoplja mi je povsem spremenila življenje. Trpela sem za multiplo sklerozo in bila odvisna od tablet za lajšanje bolečin v mišicah. Veliko ljudi, ki trpi za multiplo sklerozo, težko nadzira svoj mehur. Preden sem pričela z uporabo medicinske konoplje, nisem mogla iz hiše. Sedaj normalno nadziram mehur in ponovno živim svoje življenje,« nam je zaupala Ana, 37-letna mati, ki je le ena od številnih bolnikov, ki si pomagajo s konopljo pri svojem zdravljenju ali si lajšajo težave staranja, kot 82-letni Tone, ki prižge »džoint« vsak večer.
To so le nekatera pričevanja ljudi, ki si pomagajo s kanabisom, čeprav vedo, da s tem kršijo zakon. Ta rastlina je v Sloveniji namreč še vedno prepovedana, v svetu pa vztrajno narašča število držav, ki legalizirajo uporabo kanabisa v medicinske namene, tako v EU kot v ZDA.
Nadzor bi preprečil zlorabo konoplje

Dr. Maja Ebert Moltara, dr. med., spec. internistične onkologije
V številnih evropskih državah se pripravki iz konoplje legalno uporabljajo v medicinske namene. Pri nas njihova uporaba še ni zakonsko urejena, čeprav jih uporablja vse več bolnikov. »Predvsem bolniki v zadnjem obdobju življenja pogosto iščejo upanje, kar je povsem razumljivo. Žal pa nekateri to izkoriščajo in jih prepričujejo, da bodo s čudežnimi pripravki iz konoplje celo premagali raka. Vendar pa ni nobenih dokazov, da bi ti pripravki zdravili raka,« pojasnjuje Maja Ebert Moltara, vodja oddelka za akutno paliativno oskrbo na ljubljanskem Onkološkem inštitutu.

Lasersko pomlajevanje nožnice

Lasersko pomlajevanje nožnice je neinvaziven postopek, pri katerem se nožnica skrči in postane bolj elastična in čvrsta. Za tovrstne postopke se odločajo predvsem ženske po porodu in vse, ki čutijo, da je nožnica preveč ohlapna in niso povsem zadovoljne z njenim videzom in spolnim življenjem. Pogosto se tem težavam pridružuje tudi urinska inkontinenca.

Melanom v porastu

Če ga odkrijemo dovolj zgodaj, je ozdravljiv!
Smo na pragu poletnega obdobja, ko smo zelo izpostavljeni sončnim žarkom. Dermatologi svetujemo redno in dosledno zaščito kože pred njihovimi škodljivimi učinki. Med njimi je seveda najpomembnejši kancerogeni učinek, o katerem ni nobenega dvoma več. Sončni žarki (UVA in UVB) sodijo, tako kot nikotin, azbest, radioaktivno sevanje ali rentgenski žarki, med visoko kancerogene dejavnike, ki se jim moramo dosledno izogibati. Vplivajo na nastanek enega najbolj zločestih malignih tumorjev – melanoma in drugih oblik kožnega raka, katerih pojavnost se tudi v našem okolju vztrajno veča. Na srečo je zdravljenje kožnega raka v večini primerov uspešno, žal pa je melanom, če ni pravočasno odkrit, precej bolj agresiven in se lahko konča tudi s smrtjo.


Dostopna in pacientom prijazna metoda TBS

Novost pri ugotavljanju kakovosti in trdnosti kosti
Osteoporoza je bolezen, ki ima za posledico zlome vretenc, kolka, reber, zapestij in nadlakti. Najhuje so prizadete bolnice po zlomu kolka, velike težave pa imajo tudi tiste z zlomom vretenc ali zapestja. Zdravniki imajo na voljo novo in pacientom prijazno metodo TBS za ugotavljanje razredčitve v kostni strukturi.


Maja Keuc Amaya: Poslušam srce, ki poje

»Mislim, da je ena od najbolj pomembnih stvari v življenju to, da se naučimo poslušati drug drugega, smo odprti, prijazni, da odpuščamo, da imamo distanco do življenja in vsega ne jemljemo preveč resno ter da poslušamo svoje srce in intuicijo ter nikoli ne nehamo osebno rasti. Ponavadi to, kar daješ od sebe, dobivaš nazaj,« pravi Maja Keuc, mlada, prodorna pevka, ki smo jo spoznali na šovu Slovenija ima talent. S svojim bogatim glasom (in tudi stasom) je dosegla eno najvidnejših uvrstitev Slovenije na pesmi Evrovizije, ko se je leta 2011 uvrstila na 13. mesto. Po študiju glasbe v Rotterdamu se je preselila v Stockholm na Švedsko, kjer živi in ustvarja že tri leta, tam pa je našla tudi svojo ljubezen. Postavili smo ji nekaj vprašanj o tem, kako je doživljala uspeh »čez noč«, o življenju v drugih državah, o odnosih in razlikah med ljudmi, ustvarjanju in glasbi ter seveda lepoti in ljubezni. Maja, ki jo v tujini poznajo pod umetniškim imenom Amaya, razmišlja tudi o tem, da bi nekoč izdala knjigo svojih izbranih misli, ki jih za zdaj zaupa le svojemu dnevniku.

Rastlinska ali živalska maščoba?

Dolga leta je veljalo, da so rastlinska olja, vključno s sončničnim in koruznim, boljša in bolj zdrava za pripravo hrane od maščobe živalskega izvora, kot je maslo. A zdi se, da so nas učili krive vere. Sončnično in koruzno olje sta precej nezdrava izbira za kuhanje in praženje hrane. Celo demonizirana svinjska maščoba je bolj zdrava.


Z Marjano po rož'ce

Črni bezeg
Že našim prednikom so bile dobro znane zdravilne lastnosti bezga ki so ga zaradi zdravilnosti imenovali »zdravilna skrinjica kmečkih ljudi«. Zdravilni so vsi deli rastline.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA
Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.