Tudi sreča lahko zlomi srce

(Foto: Shutterstock)

Tudi radostni in veseli dogodki nam lahko »zlomijo srce« enako kot čustveni šok po ločitvi ali smrti bližnje osebe, sporočajo švicarski znanstveniki.

V študiji, objavljeni v reviji evropskega kardiološkega društva, so objavili analizo 485 pacientov, ki so jim postavili diagnozo »sindrom zlomljenega srca« (s stresom povzročena kardiomiopatija), imenovan tudi Tako-Tsubo (TTS), ki je posledica velikega čustvenega pretresa. Ker so odkrili, da so to stanje sprožili tudi srečni in radostni dogodki, so to stanje poimenovali »sindrom srečnega srca«.

To je dokaz, da so sprožilci za TTS bolj raznoliki, kot so sprva mislili. Sindrom zlomljenega srca ali Tako-Tsubo so prvič opisali na Japonskem, od koder ime, prizadene pa zlasti ženske po menopavzi, saj jih ne ščiti več estrogen. Levi pretin pri takšnih bolnikih privzame obliko steklenice, s katero na Japonskem lovijo hobotnice (»tako« hobotnica in »tsubo« steklenica). V študiji so štiri odstotke sindroma TTS povzročili srečni dogodki: sinova poroka, zmaga priljubljenega moštva na tekmi, rojstvo vnuka in podobno. Kar 95 odstotkov primerov TTS so bile ženske, stare med 65 in 71 let, torej v menopavzi.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki