Kaj sporočajo razpokane ustnice?

(Foto: Pixabay)

Ustnice najpogosteje razpokajo zaradi vetra, mrzlega zraka, dehidriranosti in grde navade lizanja ustnic, ob tem pa so lahko tudi znak, da je v telesu nekaj narobe. Odkrijte kaj.

Pomanjkanje vitaminov

Razpokanost ustnic je lahko posledica premalo vitaminov B2 in B3. Manko teh vitamina lahko povzroči dermatitis, drisko in tudi psihične težave, odraža pa se na ustnicah, jeziku in celo na dlesnih. Če imate pogosto suha usta in razpokane ustnice, vsekakor razmislite o jemanju prehranskih dopolnil vitaminov skupine B.


Premalo vode

Eden prvih znakov dehidracije v telesu je suhost in razpokanost ustnic. Premalo vode povečuje tveganje za nastanek bolezni dlesni, nabiranje plaka na zobeh in zobno gnilobo. Priporočljivo je popiti vsaj osem kozarcev vode dnevno, če pa telovadite in se močneje znojite še več.


Alergije

Če so vaše ustnice suhe in razpokajo po nanašanju šminke, balzama ali lipgloss, ste mogoče alergični na katero od snovi v izdelku. Alergija povzroča srbenje okoli ust, draženje in razpokanost ustnic. Tudi nekatera hrana lahko povzroči razpokanost ustnic.


Reakcija na zdravila

Zdravila imajo lahko cel niz neželenih učinkov, tudi razpokanost ustnic. Takšna so denimo zdravila za hipotirozo in uravnavanje krvnega tlaka.


Kronično vnetje

Če je kje v telesu skrito vnetje, se lahko spremembe pokažejo na robovih ustnic, kot tudi razpokanost in povečano izločanje sline. Ljudje z občutljivo kožo so bolj nagnjeni k vnetjem v predelu ust.