Brokoli za zdrava jetra

(Foto: Dreamstime)

Tri do pet obrokov tedensko, ki vsebujejo tudi brokoli, je preprost in učinkovit način za zmanjšanje tveganja pred kar nekaj oblikami raka, med njimi raka dojk, prostate in debelega črevesa in danke.

Zamaščenost jeter ali jetrna steatoza se razvije, ko maščoba v jetrih preseže pet odstotkov. Večinoma gre za posledico pretiranega pitja alkohola, toda steatoza je lahko tudi nealkoholna. Vzrokov zanjo je veliko. Povezana je s tako imenovanim presnovnim sindromom, debelostjo, sladkorno boleznijo, izpostavljenostjo nekaterim kemičnim snovem, lahko je posledica jemanja nekaterih zdravil, a tudi podhranjenosti, pojavlja pa se tudi zaradi nekaterih pridobljenih ali prirojenih motenj presnove maščobe. To stanje je dolgo veljalo za nenevarno, toda po novih spoznanjih se lahko razvije v nevarno cirozo ali raka jeter. Dodatna težava je, da najpogosteje poteka brez simptomov, zato ga največkrat odkrijejo slučajno med rutinskimi pregledi.

Tej zahrbtni bolezni se zelo učinkovito upira brokoli oziroma obilica hranil in sinergije med njimi. To so potrdili v poskusih na laboratorijskih miših z diagnosticiranim rakom jeter. Ugotovili so, da brokoli preprečuje absorpcijo maščobe ter uravnava proizvodnjo lipidov v jetrih, saj je pri miših zmanjšalo tako število maščobnih vozličev kot njihove velikosti. Spomnimo, da uživanje treh do petih obrokov brokolija tedensko lahko zmanjša tveganja pred razvojem nekaterih vrst karcinoma, med katerimi so tudi rak dojk, prostate in debelega črevesa in danke.
Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nikša Šegota

prim. asist. mag. Nikša Šegota dr. med. spec. internist pulmolog

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki