S HPV povezan rak grla na pohodu pri moških

Okužba s humanim papiloma virusom (HPV) je pomemben dejavnik za večino raka grla v ZDA, najnovejši podatki pa kažejo, da skokovito narašča, še posebej pri moških.

Moški so v primerjavi z ženskami izpostavljeni dvakrat večjemu tveganju za raka grla karcinoma, povezanega s HPV. Ob tem imajo moški ne le večjo verjetnost za oralno vnetje s HPV kot ženske, temveč ko se enkrat okužijo, imajo 37 odstotkov manjšo verjetnost glede na ženske, da bo okužba s HPV izzvenela sama od sebe. Oralni seks je eden glavnih dejavnikov tveganja za oralno okužbo s HPV, pogostost oralnega seksa pa je večja pri mlajši generaciji. Prav tako je treba poudariti, da so mladostniki nagnjeni k večjemu številu spolnih partnerjev.

Zanimivo je, da se tveganje za okužbo s HPV znatno poveča pri večjem številu partnerjev za oralni seks pri moških, ne pa tudi pri ženskah. Domnevajo, da bi za navedeni paradoks utegnilo biti odgovorno dejstvo, da ženske prihajajo v stik s HPV po vaginalni poti, kar povečuje njihov imunski odgovor, ki preprečuje oralno okužbo s HPV. Ploščatoceličnega raka grla večinoma povzroča HPV tipa 16. Prisotnost tega virusa v ustni votlini je povezana z 22-krat večjim tveganjem za razvoj tovrstnega raka, objavlja revija Journal of Infecious Diseases.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki