V novi Vivi, reviji za boljše življenje

  • Viva
  • petek, 08. april 2016
Viva, revija za boljše živlenje; št. 269, 2016
Viva, revija za boljše živlenje; št. 269, 2016 (Foto: Grega Žunič)

Viva april 2016, številka 269

V novi Vivi preberite:

Moj zdravnik 2016 je Marjan Berginc iz Slovenskih Konjic


Vse o zaključku akcije Moj zdravnik 2016 in vašem izboru najbolj cenjenih zdravnikov tega leta tudi v tiskani Vivi!

Letos je največ glasov prejel zdravnik, ki ga bralke in bralci Vive zelo dobro poznate, saj redno odgovarja tudi v Vivini zdravniški liniji in kot Viva strokovnjak na portalu viva.si. To je družinski zdravnik Marjan Berginc, ki skrbi za svoje paciente v zasebni ambulanti, ki ima prostore v ZD Slovenske Konjice.

Moj ginekolog je letos Marko Mlinarič, ki prav tako dela v zasebni ginekološki ordinaciji v Zagorju ob Savi. Moja pediatrinja je Dijana Mitić, ki za svoje male paciente skrbi v ZD Trebnje. Zobozdravnica, ki si je letos prislužila največ vaših glasov, je Polonca Župevec iz ZD Trebnje, najboljši bolnišnični specialist po vašem izboru pa je Sašo Puncer, specialist ortoped iz Term Zreč.

Kako postati gospodar svojega časa

»Hitrost je oblika ekstaze, ki jo je človeku podarila tehnična revolucija,« je v svojem romanu Počasnost zapisal češki pisatelj Milan Kundera. In res, skoraj vsaka zamisel o napredku v sodobnem svetu vključuje pospeševanje. V sodobnosti se tako srečujemo še z okrepljenim družbenim razumevanjem hitrosti kot »novega« dobrega in počasnosti kot »novega« slabega.
Kako v družbenem vzdušju, podvrženem hitenju, obvladati svoj čas? Kako v tem iskati ravnotežje in zakaj to storiti? Kako kakovostnejše živeti, kjer je treba optimizirati vsako našo minuto?


Govorimo o spolnih zlorabah: Zakaj se žrtve tako dolgo ne spomnijo dogodkov?

Policija v Sloveniji prejme na leto med 160 do 250 prijav zaradi spolnega napada na otroka (mlajšega od 15 let). V letu 2014 je bilo za to kaznivo dejanje pravnomočno obsojenih 40 ljudi – 39 moških in ena ženska. V povprečju en pedofil v življenju zlorabi 8 otrok, znani pa so primeri spolnih zlorab med duhovniki na Irskem in v ZDA, kjer je bilo žrtev tudi okoli sto. Nevladne organizacije ocenjujejo, da spolno zlorabo prijavi le ena od desetih žrtev. Večina prijav je zavrženih zaradi zastaranja ali pomanjkanja dokazov.
Kako je vendar mogoče, da žrtve ne poiščejo pomoči takrat, ko se nasilje dogaja, niti takrat, ko so že toliko večje, da bi lahko stopile do ustreznih služb, temveč se pogosto spomnijo dogodkov šele, ko se vključijo v psihoterapevtski proces?

Nasveti iz zakladnice kitajske medicine: Ko zbolimo za rakom

Za uspešno okrevanje po zdravljenju raka na dojkah ali raka nasploh je potrebno ogromno vitalne energije. Imunski sistem je vedno zelo oslabljen, zato ga moramo krepiti že pred zdravljenjem in med njim ter poskrbeti za to, da je dovolj vitalne energije.
Predstavljamo pet enostavnih nasvetov tradicionalne kitajske medicine, kako si lahko s pravilno prehrano in še drugimi pristopi pomagamo pri zdravljenju raka, zmanjšanju neželenih učinkov terapij ter pri preprečevanju ponovitve bolezni.

Inovativnost tudi pri generičnih zdravilih

Pogovor z Brigito Tetičkovič, direktorico Pliva Ljubljana, članice družbe Teva
V Sloveniji se je po osamosvojitvi močno razmahnil farmacevtski trg, saj imamo kljub svoji majhnosti številna predstavništva tujih farmacevtskih družb, ki skrbijo za to, da imajo slovenski bolniki na voljo in dostopna vsa zdravila, ki so registrirana in imajo dovoljenje za uporabo in prodajo na prostem trgu. Glede na porast najrazličnejših kroničnih bolezni je ta podatek pomemben. Ker je razvoj originalnih zdravil povezan z vse večjimi stroški, zdravstvena zavarovalnica močno spodbuja predpisovanje tako imenovanih generičnih zdravil, ki so cenejša, a z vsemi učinkovinami, ki so sicer v originalnih zdravilih.

Kontracepcija od A do Ž

S spremembami sodobne družbe se spreminjajo tudi pričakovanja uporabnic oziroma uporabnikov kontracepcije. Starost, načrtovanje nosečnosti, življenjski nazori in spolne prakse so najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na izbor kontracepcijske metode. Vse pomembnejši pa postaja tudi režim uporabe, saj usklajenost z življenjskim slogom uporabnice oziroma uporabnika pogojuje pravilno uporabo in s tem tudi učinkovitost metode kontracepcije.


Kilometrina naših krožnikov

Nove zgodbe Glasnikov boljše hrane
Na Osnovni šoli Ormož so raziskovalke pod vodstvom mentoric Mirjane Meško in Stanke Hebar že v lanskem šolskem letu delale raziskavo z naslovom Ješ lokalno? Ješ slovensko? in prišle do zaključkov, ki so jih spodbudili k nadaljnjemu raziskovanju tudi v letošnjem šolskem letu.

Spomladansko čiščenje naj bo letos drugačno

Pomlad je končno tu. Pravi čas, da se otresemo navlake, ki se je nabrala med lenobno zimo. Če ste tudi vi med tistimi, ki se vam že ob omembi velikega čiščenja začne megliti pred očmi, brez skrbi - za začetek ne bomo govorili o pleskanju, pomivanju vseh oken, ribanju pečice … Bistvo spomladanskega čiščenja ni le to, da se vse blešči, temveč predvsem to, da se znebimo odvečnih stvari in s tem odložimo bremena, ki jih skupaj s prostorom nosimo tudi mi. S tem, ko boste zaprašene, dotrajane in pokvarjene stvari vrgli v koš, se boste v hipu počutili lahkotnejše in bolje pripravljene na nov ciklus letnih časov.


Sladko življenje s Terezo

Tudi v tej številki kup sladkih, a zdravih receptov Tereze Poljanič, ki jo nekateri poznate kot ustanoviteljico bloga Teresamisu, drugi kot voditeljico oddaje Zdravo, Tereza! Tokrat do zdaj najboljši drobljenec ali crumble, zdrava sladka galetta in omamni marelični cmoki!

Vivina priloga: Parkinsova bolezen

Darilo za nove naročnike v aprilu

Prvim desetim novim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva v aprilu naročili za najmanj eno leto, bomo poklonili paket prehranskega dopolnila MSM, ki ga podarja Malinca. MSM je oblika naravnega organskega žvepla. Je bistven za zdrave vezi, sklepe, hormonsko ravnovesje in pravilno delovanje imunskega sistema. Pripomore k zdravim lasem, nohtom in koži. Več informacij o izdelku poiščite na spletni strani malinca.si.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki