Kari čuva možgane in ščiti pred gripo

(Foto: Shutterstock)

Če želite čim dlje ostati zdravi, vsaj dvakrat na teden hrano začinite s karijem. To indijsko mešanico značilnega vonja in ostrega okusa sestavlja vsaj pet in tja do trideset različnih vrst začimb.

Glavna sestavina je kurkumin, temno rumeni prah, ki ga pridobivajo iz korenine kurkume, ki jo skuhajo, posušijo, olupijo in zmeljejo. Poleg kurkume so tu še kardamom, kumina, koriander, paprika ali čili, muškatni orešček, klinčki, cimet, ingver, poper, česen, janež ... Zdravilno moč karija so potrdile številne raziskave. Eno zadnjih je spodbudilo dejstvo, da v Indiji, kjer dnevno uživajo kari, zelo malo ljudi trpi za Alzheimerjevo boleznijo. Vse sestavine v kariju ugodno delujejo na možgane, najmočneje pa kurkuma. V eni zadnjih raziskav so v Centru za raziskave raka v irskem Corku ugotovili, da kurkuma uničuje rakave celice. Skoraj vsaka sestavina posebej deluje proti virusom, njihova mešanica pa je naravnost nepremagljiva, kar je še posebej dobrodošlo v času prehladov in gripe.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki