Odkrili vzrok za shizofrenijo?

(Foto: Shutterstock)

Nova odkritja v temelju spreminjajo razumevanje nastanka te bolezni oziroma ga prvič v zgodovini medicine sploh odkrivajo. V raziskavi, objavljeni v reviji Nature, shizofrenijo povezujejo z naravnim procesom, znanim kot »sinaptično obrezovanje«, med katerim se v adolescenci ugasnejo določene povezave med možganskimi celicami.

Tisti s pretirano aktivno različico gena C4 v tem obdobju izgubijo znatno več sinaps, to pa za 25 odstotkov poveča možnosti, da bodo kasneje v življenju zboleli za shizofrenijo. To je prvič v zgodovini, da izvor shizofrenije ni popolna črna luknja, je izjavil direktor Broad inštituta, ki deluje v okviru slovitega inštituta MIT. Zdravniki se bodo na temelju tega spoznanja prvič lahko usmerili v zdravljenje vzroka shizofrenije, ne le v simptome bolezni.

Novo spoznanje pojasnjuje tudi, zakaj se shizofrenija najpogosteje pojavi v obdobju pozne adolescence ter zakaj imajo oboleli manjše število sinaps v možganih. Čeprav smo še zelo daleč od učinkovitega zdravljenja, so nova odkritja zagotovo revolucionarna prelomnica v boju proti tej hudi bolezni.
Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki