Zakaj je dobro jesti kruh?

  • TK
  • nedelja, 10. januar 2021
Če kruh vsebuje več vrst žit, zdrave maščobe, kot je olivno olje in še kakšen kakovosten dodatek, dobimo zelo hranljivo in zdravo živilo.
Če kruh vsebuje več vrst žit, zdrave maščobe, kot je olivno olje in še kakšen kakovosten dodatek, dobimo zelo hranljivo in zdravo živilo.

Kruh je kar naprej na zatožni klopi, saj ga razglašamo za krivca kopičenja kilogramov in demoniziramo zaradi glutena, pri tem pa so po krivici prezrte vse koristi, ki jih kruh prinaša.






Seveda govorimo o pravem kruhu, ne o pekovskih izdelkih, v katerih je kar dvakrat več aditivov kot pred tridesetimi leti. Polnozrnati kruh, ki vključuje vse dele nepredelanih žit, endosperm, kalček in lupino, ima celo vrsto izjemno potrebnih hranil, ki organizmu prinašajo številne koristi.

Če vsebuje več vrst žit, zdrave maščobe, kot je olivno olje in še kakšen kakovosten dodatek, dobimo zelo hranljivo in zdravo živilo. Takšen kruh vsebuje beljakovine in velike količine mineralov, med njimi tudi kalcij in železo, ki pomagajo ohraniti zdravje kosti, dajo energijo in popravljajo krvno sliko. Polnozrnati kruh vsebuje tudi veliko vitaminov skupine B ter vitamin E, za nameček pa je bogat tudi z vlakninami, ki uravnavajo prebavo. Skratka, namesto, da kruh kupite v pekarni, ga specite v lastni pečici in uživajte!
Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki