Sivo mreno bodo kmalu zdravili s kapljicami

(Foto: Shutterstock)

Odstranjevanje sive mrene naj bi že v nekaj letih postalo sila preprosto. Operacijo bodo zamenjale kapljice za oči. V poskusih so učinkovito razgradile nakopičene beljakovine na očesni leči, ki meglijo vid polovici starejše populacije. Sivo mreno zdaj odstranjujejo izključno z operacijo, ki je sicer hiter in razmeroma poceni poseg, ki pa ni povsem brez zapletov.

Kapljice so po drugi strani še cenejša in preprostejša rešitev, ki bo dostopna vsem bolnikom, tudi v tistih državah, v katerih nimajo pogojev za operacijo. Najpomembnejše pa je, da zgodnja uporaba kapljic utegne celo upočasniti njen nastanek. Kapljice vsebujejo lanosterol, spojino, ki je prisotna v zdravem očesu in lahko razgradi strdke beljakovin, ki zamegljujejo leče, kar so dokazali v poskusih na psih in kuncih. V mladosti lanosterol uspešno preprečuje strjevanje beljakovin, toda ta z leti usiha, beljakovine pa se kopičijo, kar vodi v nastanek mrene. Ne le, da je lanosterol učinkovit proti mreni, veliko obeta tudi pri zdravljenju drugih bolezni, za katere je značilno kopičenje beljakovin, vključno z Alzheimerjevo boleznijo.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki