Bližje odgovoru na uganko avtizma

(Foto: Shutterstock)

Znanstveniki z Medicinske fakultete v Virginiji so odkrili, da so možgani neposredno povezani z imunskim sistemom, in sicer z žilami, za katere prej sploh niso vedeli, da obstajajo. To odkritje bo spremenilo vsebino medicinskih učbenikov in pomembno vplivalo na zdravljenje številnih nevroloških bolezni, kot so avtizem, Alzheimerjeva bolezen in multipla skleroza.

Znanstveniki poudarjajo, da je naravnost neverjetno, da so te žile ostale skrite, saj so bili doslej prepričani, da je celoten človeški limfni sistem podrobno raziskan. Namesto vprašanj o tem, kako preučevati imunski odgovor možganov in zakaj bolnike z multiplo sklerozo napada njihov lastni imunski sistem, se je zdaj teh problemov mogoče lotiti povsem mehanicistično, saj so možgani, enako kot vsa druga tkiva, s perifernim imunskim sistemom povezani prek limfnih žil, je povedal dr. Johnatan Kipnis, profesor na katedri za nevroznanost in direktor za imunologijo možganov Medicinske fakultete v Virginiji.

 To v temelju spreminja razumevanje nevroimunološke interakcije. Doslej je namreč veljala za nekaj domala ezoteričnega, nekaj, česar ni mogoče raziskati, je še dodal. Odkritje novih limfnih žil odpira številna vprašanja, ki zahtevajo odgovore, med drugimi tudi to, kako delujejo možgani pri boleznih, kot so avtizem, multipla skleroza in Alzheimerjeva bolezen. Pri Alzheimerjevi bolezni se v možganih kopičijo veliki nanosi beljakovin, zdaj pa domnevajo, da do tega pride zato, ker jih na novo odkrite žile ne odplavljajo dovolj učinkovito. Zdi se, da se žile spreminjajo s starostjo, kar je raziskovalce pripeljalo do domneve, da imajo vlogo tudi v procesu staranja.


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Vsi Viva strokovnjaki