Kopalke, ki nadzirajo sončenje

(Foto: Shutterstock)

Francoska podjetnica Marie Spinali je izumila ženske kopalke, opremljene z vodoodpornim senzorjem, ki bo povezan s pametnim telefonom; ta bo njihove lastnice opozoril, kdaj je znova čas za nanos kreme za sončenje. Zamisel se ji je porodila, ko je na plaži opazovala dekleta, ki so se »pražila« na soncu. Spomnila se je, da že obstajajo senzorji, ki nas opozarjajo, kdaj je treba zaliti domače rastline, in pomislila, da bi tudi ljudje potrebovali senzor, ki bi nas opozarjal, da smo predolgo na soncu in da je čas, da nanesemo novo plast sredstva za zaščito pred soncem.

Podjetnica upa, da bo že letos prodala kakih tisoč kopalk s senzorji. Stale bodo približno 150 evrov in bodo izdelane po meri. Na kopalke bo nameščen črn vodoodporni senzor, ki bo meril ultravijolično sevanje, podatke pa pošiljal aplikaciji, ki jo bodo imele lastnice kopalk nameščeno na pametnem telefonu. Vanjo je treba vnaprej vnesti podatke o tipu kože in želeni porjavelosti. Aplikacija nato ženske opozori, kdaj morajo nanesti novo plast kreme. Kljub temu izumu dermatologi še vedno opozarjajo, da je najboljša zaščita pred škodljivimi UV-žarki, da se jim ne izpostavljamo predolgo.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki