Sedeč življenjski slog povečuje tveganje za nastanek tesnobe

(Foto: Shutterstock)

Gledanje televizije, igranje videoiger, brskanje po spletu … Vse te sedeče dejavnosti že dolgo povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so srčne bolezni in debelost. Nova raziskava je pokazala, da je tak življenjski slog povezan tudi z večjim tveganjem za nastanek tesnobnosti. Raziskavo so opravili v Centru za gibanje in prehrano Univerze Deaking v Avstraliji, objavljena pa je bila v reviji BMC Public Health.

Glavna raziskovalka, Megan Teychenne, pravi, da dandanes vse več ljudi trpi za tesnobnostjo, kar se zdi povezano z vse bolj razširjenim sedečim življenjskim slogom, zato so se odločili ugotoviti, ali takšna povezava tudi v resnici obstaja. Prejšnje raziskave so že pokazale povezavo med sedečim življenjskim slogom in depresijo. K sedečemu življenjskemu slogu sodijo vse dejavnosti, ki od telesa zahtevajo le malo premikanja in posledično manjšo porabo energije ter dolga obdobja sedenja – med potovanjem, na delovnem mestu ali doma. Znanstveniki so z metaanalizo že opravljenih raziskav ugotovili, da v resnici obstaja povezava med časom, ki ga preživimo sede, in simptomi tesnobe, vendar bodo morali opraviti še druge raziskave, ki bodo to povezavo podrobneje osvetlile.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki