Plavalne počitnice za otroke iz socialno šibkih družin

  • UR
  • sreda, 01. julij 2015

Plavalni klub Olimpija se je ob svoji 40. obletnici delovanja spomnil tudi na otroke iz socialno šibkih družin. V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje bodo v klubu omogočili plavalne počitnice kar 40 otrokom, ki bi take počitnice brez pomoči le stežka doživeli.

V okviru projekta 40 veselih obrazov bodo otroci iz družin v materialni stiski dobili enkratno priložnost, da se naučijo plavati ali svoje znanje še nadgradijo. Prvih štirinajst dni poletnih počitnic bodo preživeli na bazenih plavalnega kluba Olimpija in se pod budnim očesom usposobljenih vaditeljev in animatorjev zabavali.

Poskrbljeno pa ne bo le za plavanje, temveč tudi za vso opremo, ki jo bodo otroci potrebovali na bazenu, od brisač in plavalnih kap do zaščite pred soncem. Vsak dan pa bo poskrbljeno tudi za zajtrk in malico.

Gregor Kit, pobudnik projekta 40 veselih obrazov je izpostavil pomen aktivnega preživljanja prostega časa za vse otroke. »Pomembno je, da se otroci ob učenju plavanja zabavajo, da imajo družbo vrstnikov iz različnih okolij in da imajo ob sebi vaditelje, ki jih spodbujajo. Ves čas razmišljamo, kako bi lahko v plavanje vključili več otrok, in veseli smo, da lahko damo priložnosti tudi tistim, katerih starši si ne morejo privoščiti nakupa vstopnic za bazene in vseh stroškov, ki pridejo ob tem.«

Ob prvem dnevu 29. junija je otroke prišel pozdraviti tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki je Plavalnemu klubu Olimpija čestital ob njihovem jubileju in jim zaželel še veliko uspešnih let ter izrazil veselje nad skupno akcijo z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, ki bo razveselila 40 otrok in jim na obraz narisala nasmeh: »Otroci so naše največje bogastvo in prav vsi bi morali imeti enake možnosti in priložnosti za razvoj. V Mestni občini Ljubljana že vrsto let zagotavljamo sredstva, s katerimi sofinanciramo dejavnosti za otroke, tako na področju vzgoje in izobraževanja kot športa, zdravja in kulture, pripravljamo pa še številne brezplačne dogodke, ki jim omogočajo kakovostno preživljanje časa. Kmalu bomo odprli tudi prenovljeno kopališče Kolezija, ki bo nudilo zabavo za otroke in številne aktivnosti za rekreativne plavalce, tekmovalce in vse generacije obiskovalcev.«

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje si skozi številne programe prizadeva omogočiti otrokom iz vseh družin enakovredne možnosti, zato so iskreno hvaležni Plavalnemu klubu Olimpija za to priložnost. »Veseli smo pobud športnih in drugih klubov, ki imajo posluh tudi za otroke, ki živijo na robu revščine. Zares potrebujejo te priložnosti, da se lahko razvijajo, se z vrstniki iz različnih družin družijo v neobremenjenem okolju in odkrivajo svoje sposobnosti ter talente. Plavalnemu klubu Olimpija čestitamo ob tako visokem jubileju, ki je nedvomno plod trdega dela, in se jim zahvaljujemo za pomoč pri omogočanju enakih možnosti vsem otrokom,« je povedala predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin.

Otroci iz socialno šibkih družin iz vse Slovenije so vključeni v številne programe organiziranih prostočasnih dejavnosti pod okriljem ZPM Ljubljana Moste-Polje. Letos bo na poletne počitnice na morju in v gorah odšlo več kot 400 otrok, več kot 600 pa jih bo vključenih v druge poletne prostočasne aktivnosti, kot so počitniško varstvo, tabori, potovanja in kopalni izleti ter drugi enodnevni izleti. V sodelovanju z donatorji pa bomo uresničili tudi družinske počitnice, ki jih sicer družine same ne bi zmogle.