Sistem globoke možganske stimulacije, ki omogoča magnetno resonanco celega telesa

  • UR
  • četrtek, 04. junij 2015
(Foto: Jupiterimages)

Magnetna resonanca je v diagnostiki postala standard, ki zdravnikom z uporabo močnih magnetnih polj in radiofrekvenčnega pulza za ustvarjanje slike notranjih struktur zagotavlja podroben vpogled v notranje organe, krvne žile, mišice, sklepe in tumorske tvorbe ter tako omogoča odkrivanje širokega spektra zdravstvenih stanj. Ocenjuje se, da se na svetu letno opravi približno 60 milijonov pregledov z magnetno resonanco.

Bolniki, ki imajo vgrajen sistem GMS, napravo, podobno srčnemu spodbujevalniku, ki šibke električne signale pošilja na ciljno področje v možganih, do sedaj niso mogli imeti vključenega sistema med magnetno resonanco celega telesa. GMS (globoka možganska stimulacija) je kot terapija za blaženje simptomov esencialnega tremorja, napredovale Parkinsonove bolezni in kronične, primarne distonije odobrena v številnih državah po vsem svetu, vključno z državami v Evropi in ZDA. V Evropi, Kanadi in Avstraliji je GMS odobrena kot terapija za zdravljenje t. i. trdovratnih ali rezistentnih epilepsij. GMS je v Evropski uniji, Avstraliji in ZDA (pod HDE, Humanitarian Device Exemption) prav tako odobrena terapija za težke obsesivno-kompulzivne motnje, ki jih ni mogoče zdraviti z zdravili.

Medtronic, globalno podjetje na področju medicinskih tehnologij, storitev in rešitev, je dobilo odobritev evropskih regulatorjev za pogojno uporabo magnetne resonance v diagnostične namene na celem telesu bolnika z vgrajenim sistemom GMS Activa. Medtronicovi sistemi GMS so se pred izdajo te odobritve lahko uporabljali samo za magnetno resonanco glave, in še to le v posebnih pogojih. Do zdaj so morali imeti bolniki z vgrajenim Medtronicovim sistemom GMS med pregledom z magnetno resonanco sistem izključen, zdaj pa lahko v celoti izkoristijo prednosti magnetne resonance. Podjetje Medtronic  je edino podjetje, ki bolnikom v Evropi omogoča uporabo sistema GMS z možnostjo hkratnega opravljanja magnetne resonance na celem telesu.

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki