Od 1. do 7. junija akcija 0,0 šofer - trezna odločitev

  • UR
  • nedelja, 31. maj 2015

Policijske akcije bodo v tem tednu usklajeno potekale po vsej Evropi

Od 1. do 7. junija  bo ponovno potekala medresorska preventivna akcija "0,0 šofer - Trezna odločitev".  Namen tokratne akcije je udeležence v prometu spodbuditi k odgovornemu in treznemu ravnanju v prometu tudi v poletnih mesecih, ko se število prometnih nesreč zaradi alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi poveča. Časovno je akcija usklajena z vseevropsko akcijo za zmanjšanje prometnih nesreč zaradi alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi z imenom "Alcohol and drugs", ki jo sočasno izvajajo vse evropske policije, tudi naša.

V tem času ne bodo potekali samo intenzivni nadzori prometa s strani Policije ter nadzori s strani pristojnih inšpekcijskih služb, temveč bodo ves mesec junij potekale tudi preventivne aktivnosti strokovnih in nevladnih organizacij z namenom spodbujanja večje varnosti v prometu,  s poudarkom na opozarjanju na nevarnost vožnje pod vplivom prepovedanih drog.

Udeleženci v prometu so sami tisti,  ki lahko z odgovornim ravnanjem v prometu največ prispevajo k zmanjšanju tragičnih prometnih nezgod. Partnerji akcije jih zato ob tej priložnosti pozivamo, da:
  • pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi,
  • upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače,
  • se tudi kot pešci in kolesarji odgovorno vključujejo v promet,
  • in na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.
Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov in trgovce pa pozivamo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola ter alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim. Naj spoštovanje zakona postane stalnica.

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki