Branje spodbuja k miru in strpnosti

  • UR
  • torek, 19. maj 2015
Častna gosta letošnjih Bralnic pod slamnikom sta bila nemška pisateljica Carolin Philipps in danski pisatelj bosanskih korenin Alen Mešković. Z avtorjema, ki sta v okviru številnih festivalskih prireditev – teh je okrog sto dvajset; vse do srede junija bodo potekale po vsej Sloveniji –, predstavljata tudi svoji knjigi Neizrekljivo in Ukulele jam, je na otvoritvi pokramljal vedno odlični Boštjan Gorenc – Pižama.
Častna gosta letošnjih Bralnic pod slamnikom sta bila nemška pisateljica Carolin Philipps in danski pisatelj bosanskih korenin Alen Mešković. Z avtorjema, ki sta v okviru številnih festivalskih prireditev – teh je okrog sto dvajset; vse do srede junija bodo potekale po vsej Sloveniji –, predstavljata tudi svoji knjigi Neizrekljivo in Ukulele jam, je na otvoritvi pokramljal vedno odlični Boštjan Gorenc – Pižama. (Foto: Anže Miš)

Založba Miš je v sodelovanju s knjižnicami Domžale, Tolmin in Nova Gorica letos že petič pripravila mednarodni literarni mladinski festival Bralnice pod slamnikom. V okviru festivala je potekal tudi literarni natečaj na temo vojne in miru; uvodno besedilo je pripravil pisatelj in prevajalec Boštjan Gorenc – Pižama, nadaljevanje pa so ustvarjali mladi z različnih slovenskih osnovnih in srednjih šol.

»Letos se je natečaja udeležilo opazno večje število fantov, kar je spodbudno. In med prejetimi sto štirimi pisnimi izdelki je bilo tokrat precej izvirnih razmišljanj in misli o vojni in miru,« je povedala Irena Miš Svoljšak, direktorica založbe Miš. V okviru festivala je založba Miš ob podpori Unesca in Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY izdala tudi slikanico brez besed na temo strpnosti z naslovom Dolgokraki žabec.

Naslikali so jo učenci z OŠ Venclja Perka pod vodstvom mentorice Vanje Repič. IBBY Slovenija bo podaril slikanico sekciji IBBY v Italiji za begunce na otoku Lampedusa, brezplačno pa jo bodo prejeli tudi otroci priseljencev v Sloveniji.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki